Приготування саке визнали нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО: в Японії напій втрачає популярність

5f857af36d21d22c49f21dfc01d5286b

Джерело: unian.ua

ЮНЕСКО визнала стародавній японський процес варіння саке “нематеріальною культурною спадщиною”. Виробники сподіваються, що таким чином вдасться підвищити інтерес людей з усього світу до цього традиційного рисового вина, яке готують сотні років. Проте, в самій Японії саке втрачає популярність, пише Reuters.

Виробники саке сподіваються, що цей крок прискорить їхній експорт і відродить ентузіазм до цього напою на батьківщині.

“Визнання на міжнародному рівні за допомогою цього механізму відродить інтерес японців до цієї галузі, а це може призвести до посилення імпульсу для передання цих навичок і ноу-хау наступному поколінню”, – заявив постійний представник Японії при ЮНЕСКО Такехіро Кано.

Крім саке, делегати ЮНЕСКО також схвалили культуру астурійського сидру в Іспанії та виготовлення гігантських бочок у Гватемалі, серед інших предметів і практик, включених до списку, відкриває нову вкладку в середу.

Саке – що відомо про цей напій

Його виготовляють протягом кількох тижнів шляхом бродіння суміші рису, води, дріжджів і різнобарвної плісняви, відомої як кодзі, у процесі, більше схожому на приготування пива, ніж вина.

Кінцевий результат можна подавати гарячим, холодним або звичайної, кімнатної температури.

Що ще входить до списку “нематеріальної культурної спадщини” ЮНЕСКО

Раніше УНІАН повідомляв, що українська писанка теж була визнана культурним надбанням ЮНЕСКО.

“Це наш спільний успіх, який підтверджує силу нашої єдності. Водночас агресор руйнує нашу культуру, пам’ятники, театри, бібліотеки, музеї. У боротьбі за батьківщину гинуть наші митці – носії живої спадщини. Їхня втрата підриває саме серце нашої ідентичності”, – зазначив голова МКСК Микола Точицький у своєму відеозверненні.