Європейська федерація журналістів закликала українську владу переглянути формат телемарафону або відмовитися від нього

Європейська федерація журналістів (EFJ) у межах проєкту Швидкого реагування на свободу ЗМІ (MFRR) звернулася до української влади з вимогою серйозно переглянути формат телемарафону й розглянути можливість закриття цього проєкту.

Про це повідомляється на сайті Європейської федерації журналістів.

У телемарафоні планують запустити комерційну рекламу – Детектор медіа

Як зазначається, організація стурбована різким погіршенням рівня довіри між чиновниками та незалежними українськими ЗМІ.

Експерти EFJ зауважили, що Україна мусить сформувати системні гарантії для запобігання контролю медійників з боку Служби безпеки України. Також вони згадали про стеження СБУ за журналістами Bihus.Info, журналістом Євгеном Шульгатом зі Слідство.Info і про те, що були спроби залякування журналіста-розслідувача “Наші гроші” Юрія Ніколова групою невідомих.

Той факт, що кілька головних телеканалів України продовжують вести спільні випуски новин 24 години на добу, серйозно знижує кількість та якість інформації, яку отримують українські глядачі. У результаті дані показали, що за останній рік перегляди телемарафону помітно впали, а українці звернулися до анонімних телеграм-каналів, щоб почитати те, що сприймається як “справжні” новини

Там додали, що джерела, якими користуються анонімні телеграм-канали, часто неможливо визначити, як і їхніх спонсорів.

Радник Єрмака Лещенко виступив на захист телемарафону: каже, що без нього Україну накриє “медіахаос”

На думку федерації, такий відхід від ЗМІ створює серйозну загрозу інформаційній безпеці України, оскільки політична програма анонімних каналів зазвичай залишається невідома.

“Крім того, телеграм має порівняно м’яку політику щодо ненависті та іншого проблемного й маніпулятивного контенту”, – додали у федерації.

Раніше Голова Наглядової ради Суспільного Остапа нагадала, що представники влади неодноразово заявляли, що телемарафон працюватиме до кінця воєнного стану.

Телемарафон є “безплатним рупором” Офісу президента, влада не збирається від нього відмовлятися — ЗМІ

Нагадаємо, Державний департамент США опублікував звіт за 2023 рік, який стосується порушення прав людини в України, додавши туди національний телемарафон, а також – тиск влади на мовники, які вважаються дотичними до опозиції, зокрема “Прямий”, “5 канал”,  та “Еспресо”.

Як повідомлялося, уряд закликали віддати гроші з телемарафону на Збройні сили. Невдовзі петиція щодо перенаправлення на ЗСУ коштів, виділених на телемарафон, набрала необхідні 25 тисяч голосів для розгляду Кабміном.

Однак, у відповіді очільника уряду Дениса Шмигаля на петицію було сказано, шо спрямування цих грошей на потреби Сил оборони нібито є “недоцільним”

Ба більше, Міністерство культури та інформаційної політики України підтвердило статус телеканалів, що беруть участь у телемарафоні “Єдині новини”, як критично важливих, та надало журналістам цих каналів бронь від мобілізації

Тим часом 4 квітня минуло два роки відтоді, як  “Прямий, “5 канал” та “Еспресо” вимкнули з цифрової мережі Т2 і запустили на цих частотах трансляцію телемарафону. Однак досі жоден з держорганів не взяв на себе відповідальність за це – усі “переводять стрілки” один на одного.

Слід зазначити, що результати моніторингу телемарафону свідчать про рекордні порушення стандартів інформаційної журналістики, що стимулює заклики до уряду припинити його фінансування. Згідно з аналізом “Детектора медіа”, телемарафон втратив актуальність для українських глядачів, оскільки ставляться під сумнів його об’єктивність та вірогідність. Часто важлива інформація приховується, що змушує людей шукати її в інших джерелах.

У лютому 2024 року міжнародна організація “Репортери без кордонів”, яка стежить за дотриманням свободи слова у світі, закликала український уряд зупинити телемарафон “Єдині новини” для посилення плюралізму в ЗМІ.

До слова, ще у березні 2023 року в щорічному звіті Держдепу США зазначалося, що українська влада блокує публікації, які вважає загрозою національній безпеці, але до списку потрапили й опозиційні телеканали, що вже багато років працюють в Україні.