Дожити до 100: лікар назвала 5 продуктів, які треба їсти, якщо хочете стати довгожителем
Ваш раціон може значно вплинути на ваше довголіття.
Усі ми, напевно, хотіли б дожити до 100 років у доброму здоров’ї, але зрозуміти, як цього досягти, буває непросто. Як пише портал SheFinds, передусім варто почати з додавання у свій раціон кількох продуктів, багатих поживними речовинами.
Доктор медицини Сара Бонза розповіла виданню, що найкращими продуктами для довголіття є листова зелень, горіхи, ягоди, цільне зерно і жирна риба.
1. Листова зелень
“Листя багате на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, воно допомагає боротися з хронічним запаленням і окислювальним стресом – двома факторами, пов’язаними зі старінням”, – зазначає доктор Бонза. Зелень не тільки підтримує загальне здоров’я, а й сприяє здоров’ю кишківника і допомагає контролювати рівень цукру в крові, знижуючи ризик хронічних захворювань, які можуть вплинути на тривалість життя.
2. Горіхи
“Горіхи повні хороших жирів, білків і клітковини, що сприяє зниженню серцевих захворювань і підтримці рівня холестерину в нормі”, – заявляє доктор. Регулярне вживання горіхів пов’язане зі зменшенням запалення і поліпшенням здоров’я мозку, що є важливим фактором для позитивного старіння, підтримки когнітивних функцій і, зрештою, тривалого і здорового життя.
3. Ягоди
“Ягоди – це суперфуди, оскільки вони містять велику кількість антиоксидантів, таких як антоціани, які допомагають боротися з окислювальним стресом і знижують ризик захворювань”, – пояснює доктор Бонза.
4. Цільнозернові продукти
Цільні злаки, включно з коричневим рисом, кіноа, овесом і цілісною пшеницею, відіграють найважливішу роль у підтримці здоров’я травної системи, особливо з віком. Крім того, вони допомагають контролювати рівень холестерину і цукру в крові, знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань, таких як діабет 2-го типу і хвороби серця, що потенційно додасть вам ще кілька років життя.
5. Жирна риба
Жирна риба, така як лосось, скумбрія та сардини, має високий високий вміст жирних кислот омега-3, що сприяє підтримці здоров’я серця, знижуючи рівень тригліцеридів, кров’яний тиск і зменшуючи ризик аритмії. Доктор Бонза додає, що регулярне вживання риби також допомагає запобігти запальним процесам в організмі, підтримувати здоров’я мозку і знизити ймовірність розвитку деменції.
Раніше мешканка грецького острова Ікарія, відомого великою кількістю довгожителів, розповіла про дієту остров’ян, яка допомагає їм продовжити життя. До складу їхнього меню, зокрема, входять бобові, цільнозернові продукти, трави, часник і горіхи.