Чорна смородина. Вітамінна бомба: в чому користь чорної смородини?

Літо дарує багато смачних ягід. І однією з найбільш корисних є чорна смородина. Вона відрізняється не тільки яскравим смаком, а й великою кількістю вітамінів.

Чудо-ягода

Чорна смородина відноситься до тих кущів, у яких всі частини корисні. Адже використовувати можна ягоди, листя, гілочки. Ягоди мають велику кількість поживних речовин, їх можна заморожувати, консервувати, робити варення, джеми. Листя застосовують  у консервації, а з гілочок можна зварити ароматний чай. Росте смородина у садках, добре почуває себе біля будинку, на городі. За нею легко доглядати, вона невибаглива.

Корисні речовини у ягодах

Якщо ви з’їсте 50 грам смородини, то задовольните денну потребу у вітаміні С. Крім того, смородина необхідна людям, які мають проблеми із шлунково-кишковим трактом. Вона потрібна тим, хто має виразку, гастрит зі зниженою кислотністю, неприємності з кишківником. Дуже важливо вживати ягоди смородини тим людям, які мають певні недоліки у кровоносній системі. Адже вони  допомагають очистити кров і судини, зміцнити серцевий м’яз, запобігти появі захворювань серцево-судинної системи.

Це відбувається завдяки тому, що у смородині наявний вітамін С, кумарин, ефірні олії, пектин, різноманітні кислоти. У 100 грамах ягід є 570 мг вітаміну С. До того ж, смородина корисна людям, у яких знижений імунітет, відсутній апетит, підвищена маса тіла. У ягоді зовсім небагато цукру. Але багато клітковини, тому вона ідеальна для правильного харчування і красивої фігури.

Чорна смородина допомагає боротися із різноманітними запальними захворюваннями. А ще відвари із цієї ягоди мають сечогінний ефект, що буде необхідно тим, хто має проблеми із нирками, набряки  і підвищений тиск.

Важливий кожен листочок

Дуже потрібним і корисним є листя смородини. Воно необхідне для поживного і смачного чаю. У  складі листя є дубильні речовині, ефірні олії та вітаміни. Особливо багато у листі вітаміну С. Там його аж на 30% більше, ніж у ягідках. З листочків роблять настоянки, які будуть дуже корисні при подагрі, гастриті, інфекційних захворюваннях, проблемах із серцево-судинною системою, жовчнокам’яній хворобі та ниркових недугах.

Крім того, роблять відвари із бруньок та гілок. Вони дуже потрібні при дерматитах та діатезах, кровоточивості ясен, проблемах з очима. Смородина також має у своєму складі фітонциди. Вони дуже активно допомагають боротися із різноманітними вірусами та хворобами.

З чорної смородини можна робити настоянки: вони будуть ефективними при безсонні та головних болях. Якщо до соку смородини додати мед і цукор, то ним можна лікувати кашель, а якщо розвести його водою, то ангіну.

Чи може зашкодити чорна смородина?

Цю ягідку потрібно їсти в міру. Адже у великих дозах вона може бути шкідливою. Так як у ній дуже високий вміст кислоти, то її не можна вживати тим, у кого гастрит із підвищеною кислотністю або хвороби, викликані нею, панкреатит. До того ж, надлишок кислоти С буде не надто корисний і здоровим людям. Тому рекомендують вживати не більше 100 грам смородини за один раз.

Якщо вживати надто багато смородини, то це може збільшувати ризик того, що відірветься тромб.

Чорну смородину варто з обережністю давати дуже маленьким дітям. Адже вона являється алергеном і тому можуть виникнути непередбачувані алергічні реакції.

Як зберігати ягоди?

Ягоди смородини дуже гарно зберігаються, якщо їх заморожувати. Для цього смородину потрібно промити, висушити на паперовому рушнику. Тоді розкласти у пакети для заморожування. Ягоди при правильній заморозці будуть розсипчастими. А їхні смакові властивості не будуть відрізнятися від свіжої смородини.

Також смородину можна закрити у банки. Для цього ягоди миють і перетирають з цукром, потім додають цукру у розрахунку 1:2 (1 стакан ягід – 2 стакани цукру). Варення розкладають у банки, які були простерилізованими. Тоді закривають стерилізованими кришками.

Смородину можна зберігати в льосі або в холодильнику.

Можна готувати стерилізоване варення, робити вино зі смородини, сушити листя і гілки. Також ягоди смородини можна висушити на зиму у спеціальній сушарці.

Смородина – надзвичайно корисна. Смакуючи нею в помірній кількості можна підняти свій імунітет і покращити здоров’я.

Джерело