Євросюз продовжить статус тимчасового захисту для українців – Стефанішина

Європейська комісія та Україна домовилися щодо продовження статусу тимчасового захисту для українців в ЄС. Він переглядатиметься, коли поліпшиться безпекова ситуація. Однак зараз умов для цього немає.

Про це заявила віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час Міжнародного саміту міст і регіонів, повідомляє Укрінформ.

“Я перебуваю в постійному діалозі з комісаром ЄС з питань міграції та внутрішніх справ (Ільвою Йоганссон – ред.) із самого 24 лютого 2022 року, кожні три місяці оцінюємо ситуацію. Ми неодноразово обговорювали з нею питання повернення українців, продовження рішення про тимчасовий захист. Я вчора мала з нею розмову. Ми прийняли рішення, що статус тимчасового захисту буде продовжений.., тому що безпекові умови не дозволяють прийняти будь-яке інше рішення” – заявила віцепремʼєр-міністерка.

Стефанішина акцентувала важливість безпекового чинника. Згідно з угодою між Україною та Європейською комісією, коли ситуація з безпекою зміниться, статус тимчасового захисту буде переглянуто так, щоб процес повернення українців відбувався плавно.

“Але зараз умов для такого рішення немає” – зазначила вона.

Стефанішина також зауважила, що питання мобілізації, реєстру військовозобов’язаних і статусу тимчасового захисту не повʼязані між собою.

“Ми зафіксували це вчора на перемовинах з Ільвою Йоганссон. Є наш внутрішній процес, нам треба забезпечити облік військовозобовʼязаних. Це здійснюється через низку дипломатичних кроків по лінії дипломатичної, консульської роботи” – сказала віцепремʼєр-міністерка.

Як повідомлялося, Нідерланди, Данія та Чехія обговорили постачання Україні додаткових систем ППО та наголосили на важливості продовження підтримки Києва.

Додамо, що Посол Євросоюзу Катаріна Матернова вважає, що Україна може вступити до ЄС у 2030 році. Вона зазначила, що прогнозувати точну дату вступу України до ЄС – це складне завдання, але вона вважає, що 2030 рік є цілком реальною датою.