Військовий розповів, що таке «Цукорок» і «з чим його їдять»

Військовослужбовець Микола Колесник у своєму блозі на сайті «Цензор.НЕТ» пояснив, чому детектори дронів «Цукорок» вкрай необхідні на фронті.

«Гаджет, який повинен бути у кожного бійця, в кожній автівці, в кожному екіпажі БПЛА, бо він дійсно рятує. Вже не можна бути в безпеці на відстані ні 5, ні 10, ні 15 км від ЛБЗ, бо Ланцети», – пояснює Колесник.

«Приклад. Екіпаж відпрацював, вантажиться в автівку, 7 км до ЛБЗ, «Цукорки» в салоні починають волати, вискочили з автівки, за секунди ураження одним Ланцетом і одразу другим. Трохи контужені, але, головне, живі», – зазначає військовий.

«Можна багато дискутувати, і як на прилад діє дружній РЕБ, і за щось інше, але, але я навів приклад. Бо є інший приклад, коли «Цукорка» не було, проплатили та чекали в черзі на отримання, там ситуація сумніша, але всі живі. «Цукорок» рятує життя, дійсно рятує.

Детектори дронів «Цукорок» виготовляються в Україні інженерами-програмістами фактично на волонтерських засадах, без участі держави. Як пояснює експерт з радіорозвідки Сергій Флеш, частина складових вітчизняного виробництва, частину треба замовляти в Китаї, тому масштабувати цей процес вкрай важко. Він веде спеціалізований телеграм-канал, де консультує військових з питань радіотехніки на фронті

Черга на «Цукорки» величезна – зараз на сайті виробників зазначено, що очікувати доведеться мінімум три місяці.

1

«Військові коллеги, хочу вам коротко розказати про ситуацію з виробництвом детектора дронів «Цукорок».

1. Пристрій складається з двох частин. Одну роблять наші, в Україні, іншу готовою купляють в Китаї. Виробництво другого обмежено потужностями однієї фабрики в Китаї, де не сильно можуть/хочуть нарощувати виробництво, хоч і обіцяли. Запобігши питанню – ні, інших фабрик, які виробляють таке ж – немає.

2. Допомога людей нічого не вирішить, технологія «Цукорка» вже передана ряду виробництв. Просто немає модулів.

3. Розробник «Цукорка» вирішив зробити повністю своє  рішення, щоб «піти від Китаю». Якщо все вийде нормально, то девайсів буде вироблятись в рази більше, щоб і чергу закрити й зробити запас наперед.

4. Весь проєкт робиться без значної допомоги держави, з мінімальною націнкою від ціни компонентів на супутні витрати. Є небайдужі інженери та організатори, а також невеликі підприємства які допомагають чим можуть, і ця допомога доволі значна. Дякуємо їм за це.

5. Що далі?

– працюємо над поліпшенням детекції Мавіків

– віримо в масштаби в 10 разів більше ніж зараз

– чекаємо на новий виріб для детекції FPV по відео», – пише Флеш.

Експерт також дає поради бійцям на лінії фронту щодо використання детекторів дронів: «якщо за рівнем сигналу ви розумієте, що БПЛА розвідник над головою, то всі по команді грають у «замри». Люди не ходять, техніка не висовується, гармати не стріляють. Для розвідника немає об’єктів уваги. Немає об’єктів, немає ланцетів, немає арти. І це врятує ваші життя», – пише Флеш.

«Засікли Вас на трасі колонної техніки? Розтягуйтесь і рухайтеся. Не стійте як Петріот. Сіли гелікоптери на заправку. Над головою БПЛА РФ? Звалюйте на хрін», – радить Сергій Флеш.

«Сотні разів я чув подяку автору Цукорка за врятовані життя. Дмитро, з радістю передаю тобі ці слова бійців 3 полку ССО», – звернувся експерт до виробника.

Через значний попит та величезну чергу на «Цукорки» Фонд Порошенка і волонтери ГО «Справа Громад» закупили за кордоном необхідні складові детекторів і передають їх на фронт. За словами Петра Порошенка, такі прилади треба мати в кожній машині, в кожному артилерійському екіпажі.

За півтора тижня Порошенко передав більш ніж півтисячі «Ванільних Цукорків» у ЗСУ. Це – оновлена версія популярного сигналізатора, яка дає змогу «почути» наближення ворожого Орлану, Зали, Елерона або Мавіка.

1 1 1 1 1 1 1

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

1

«Артилерійські бригади та піхота, десантні підрозділи та ССО, інженерні полки та Національна гвардія. Сьогодні ось ще й дуже секретні «сови» отримали, які на Острові живуть», – розповідає відомий волонтер Юрій Бірюков.

«Цілими днями дзвонять незнайомі люди та посилаються на знайомих-спільних-знайомих, які «під великим секретом» дали мій номер телефону. Просять. Дуже просять. Наполегливо просять. Пристрої у дикому дефіциті. Тобто, я реально навіть не уявляв, наскільки дефіцит великий, наскільки попит великий і наскільки це велика проблема роздобути «Цукорок», – наголошує Бірюков.

Він розповідає: спочатку замовили «на пробу» компоненти на тисячу штук, зараз чекають нову партію – ще 2 тисячі комплектів. «Перша тисяча, другі дві тисячі – так, це крапля в морі. Але ж ми знаємо, що з цих крапель все і складається. Це важливо. Це порятунок життів», – пише Бірюков.

«Цукорок» — це маленька коробочка, яка сигналізує бійцю, що десь поруч російський безпілотник Зала чи Орлан. Пристрій тільки «слухає» і нічого не передає, тому його не бачить ворожий РЕБ. «Захисти воїна» — це не лише назва програми НАТО, це принцип, яким керується наша команда. Сьогодні ми передаємо детектори дронів для артилерійських бригад. Хлопці, нехай вас не бере жодна російська зараза», – побажав Порошенко під час чергової поїздки на фронт.