У Вовчанську на Харківщині залишається до 20% місцевих мешканців – прокуратура

У місті Вовчанськ Харківської області ще залишається до 20% місцевих мешканців, переважно це ті, хто відмовився евакуюватися.

Про це у пʼятницю, 10 травня, заявив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко в ефірі телеканалу Київ 24.

За його словами, активізація з боку РФ, яку зараз фіксують у Харківській області, є найбільшою за останній рік.

“Є певні намагання ворога просунутися та здійснювати удари по прикордонним населеним пунктам нашого регіону. Щодо евакуації – вже у Вовчанську та Купʼянську, а також прикордонних селах Дергачівського району залишилися лічені будинки, з яких ще не виїхали люди”, — сказав Чубенко.

Він зазначив, що найчастіше відмовляються виїжджати літні люди, хтось не хоче їхати через домашніх тварин.

“Є деякі населені пункти, де є примусова евакуація. Є декілька хвиль примусової евакуації, коли населений пункт стає певним чином небезпечним” — сказав речник.

Він також акцентував, що першочергово примусову евакуацію застосовують щодо дітей. Коли ситуація загострюється — примусово вивозять дорослих людей.

“У Вовчанську ще немає обовʼязкової примусової евакуації, тому десь 10−20% місцевого населення там залишається”, — сказав Чубенко.

Очільник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі заявив, що влада Харківської області евакуює населення з Вовчанської громади через посилення обстрілів та після спроб окупантів наступати на півночі області.

Як повідомлялося, з міста Вовчанська та навколишніх населених пунктів на Харківщині розпочалася евакуація мешканців за участю влади, поліції та волонтерів.

Як повідомив раніше 10 травня голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, окупанти посилили обстріли на північному напрямку, передусім по місту Вовчанськ. Посадовець запевнив, що ЗСУ впевнено тримають позиції та не втратили жодного квадратного метра території, водночас угрупування противника не становить загрози для Харкова, його сил вистачає лише для провокацій на північному напрямку.

За словами Синєгубова, всі органи влади перебувають на місцях та виконують свої обов‘язки. Він закликав цивільне населення прикордонних населених пунктів бути в укриттях.

Своєю чергою, в Міноборони України заявили, що ЗСУ тримають позиції на Харківщині, туди спрямували резервні підрозділи.

За інформацією головного редактора видання Цензор.НЕТ Юрія Бутусова, вночі російські війська силами до чотирьох-п’ятьох батальйонів піхоти перетнули лінію державного кордону і захопили чотири прикордонні селища – Стрілече, Красне, Пильне, Борисівка.

Тим часом президент Володимир Зеленський під час пресконференції з Президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою заявив, що Росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на Харківщині. За його словами, українське військове командування готувалось до цього.