“Цибуля”, але не завжди: як сказати українською “зеленый лук”

Джерело: unian.ua

На запитання “Як називається “лук” в Україні?”, вам дадуть відповідь: “Цибуля”. А як сказати “зеленый лук”? Перший варіант, який спадає на думку – “зелена цибуля”. І він правильний, хоча цей термін використовується для багатьох видів цибулі, у якої є зелене листя. Якщо ж говорити про зелену цибулю, як про надземну частину ріпчастої цибулі, то в Україні для неї є й інші, дуже цікаві визначення.

Раніше ми розповідали, що зробити, аби зелена цибуля виросла за тиждень.

Як назвати “зеленый лук” українською

Назва “зелена цибуля” може об’єднувати кілька видів роду Allium. Йдеться про надземну частину – порожнисте і трубчасте зелене листя, яке росте з цибулини (але її як такої немає), і має м’якший смак, ніж цибуля ріпчаста. Наприклад, зеленою цибулею називають цибулю-шалот, китайську цибулю, а ще черемшу (ведмежу цибулю або ведмежий часник).

Якщо говорити про листя цибулі ріпчастої, то її, окрім “зелена цибуля”, у регіонах України називають ще так:

  • пір’я або перо цибулі;
  • зелень – хоча ця назва також збірна, і термін можна застосовувати не тільки до зеленої цибулі, а й до петрушки та кропу;
  • цибук або цибок – розмовна назва, яка, як пише Академічний тлумачний словник української мови, означає “стебло цибулі, висадженої на насіння, або стрілка”.

Є в цьому ж словнику і ще одна назва цибулі на діалекті – бут:

БУТ 2, у, чол., діал. Молода зелена цибуля. “Він і веде нас до себе на город молодий бут поливати” (Данило Мордовець, I, 1958, 56).

У західних і центральних регіонах зелену цибулю також називають “цибахи” або “цибаки”. “Цибаки”, щоправда, частіше вживають для позначення стрілок цибулі (ті, які викидають квітку). І ще в українській літературі можна також знайти варіант “цибулиння”, але в побуті “цибулинням” називають висохле стебло ріпчастої цибулі або цибулеве лушпиння – те, в якому фарбують яйця на Великдень.