Як розпізнати егоїста: психологи назвали 10 фраз-маркерів

Джерело: unian.ua

Між упевненістю в собі та егоїзмом існує тонка грань, і вона часто розмивається. Деякі фрази егоїстів можуть здаватися безневинними, але насправді свідчать про нарцисичні нахили людини. Психологи для HackSpirit розповіли про основні 10 фраз-маркерів, які часто говорять егоцентричні люди, інколи навіть не замислюючись над цим.

1) “Я”, “мені” та “моє”

Психологи вважають, що надмірне використання займенників першої особи однини – “я”, “мені” і “мій” – класична ознака нарцисизму. Ця мова, сфокусована на “я”, свідчить про спрямованість всередину та відсутність уваги до почуттів і поглядів інших людей.

2) “Ти не зрозумієш”

Егоїсти часто вдаються до цієї фрази, коли хочуть згорнути розмову або уникнути пояснень. Ця фраза створює сценарій “ми проти них”, виставляючи того, хто говорить, у ролі незрозумілого протагоніста, а всіх інших – у ролі аутсайдерів.

3) “Я просто чесний”

Ця фраза часто використовується як виправдання для того, щоб говорити образливі або різкі речі, не звертаючи уваги на почуття інших людей.

4) “Мені ніхто не потрібен”

Згідно з психологією, ця фраза може свідчити про нестачу емоційного інтелекту та нездатність будувати глибокі, значущі стосунки.

5) “Вибачте, але…”

Ця фраза може створити враження, що людина вибачається, але насправді це просто спосіб відвести провину й уникнути відповідальності. Психологи стверджують, що справжнє вибачення має на увазі визнання помилки та висловлення щирого жалю – без жодних “але”.

Додавання виправдань до вибачень вихолощує їхню щирість і перетворює на інструмент маніпуляції, а не на жест каяття.

6) “Я заслуговую на більше”

Егоїсти часто вважають, що мають право на більше, ніж інші, чи то повага, чи то винагорода, чи то визнання. Цю фразу зазвичай використовують для висловлення невдоволення, коли їхні завищені очікування не виправдовуються.

7) “Ніхто мене не цінує”

Ця фраза часто використовується егоїстами, щоб привернути до себе співчуття або увагу. Вона свідчить про потребу такої людини в постійному утвердженні та її нездатність почуватися цінною без зовнішнього підтвердження.

8) “Я не егоїст”

Це здається парадоксальним, але насправді це звичайний захисний механізм. Егоїсти часто мають викривлене уявлення про себе. Вони вважають свої дії виправданими і не можуть зрозуміти, як їх можуть сприймати як егоїстичних. Таке заперечення слугує для захисту їхнього его та підтримки самооцінки.

9) “Це не моя вина”

Ця фраза – явна ознака відсутності відповідальності. Егоїстам простіше перекласти провину на інших, ніж визнати, що вони могли зробити свій внесок у проблему або конфлікт. Визнання провини може зруйнувати самооцінку егоїстів, тому вони вважають за краще перекладати провину на інших.

10) “Я знаю краще за всіх”

Можливо, це найпоказовіша фраза з усіх. Вона втілює в собі суть егоїстичної поведінки – переконаність у тому, що їхня думка чи знання перевершують чужі. Ця фраза демонструє зневагу до інших точок зору та небажання вчитися в інших.

Раніше УНІАН розповідав про 10 ознак, за якими можна розпізнати емоційну маніпуляцію.