Заліщики – місто-півострів. 8 вагомих причин відвідати це унікальне місце

У Тернопільській області є унікальне місто – Заліщики. Воно розташовано там, де Дністер вигинається на 360 градусів. Таким чином утворюється меандр, на якому і лежать Заліщики. Якщо подивитися на місто з висоти пташиного польоту, то здається, що воно лежить на острові, який оточений водою. Насправді ж, містечко зручно вмостилося на півострові серед Дністра.

Містечко заховане від цікавого ока і розташоване в особливому кліматичному поясі – тут набагато тепліше, ніж в інших районах Тернопільщини. Перша згадка про місто датується 1340-м роком.  В документах вказувалось, що Заліщики є власністю польського короля. Згадували про місто також і в 1444, 1469 роках. Спочатку це був невеликий виселок сусідніх сіл, місцевість називалася Залісся. У 1578 році село стало називатись Заліщики.У 1750 році було засноване сучасне місто Заліщики. Власниками були поляки. Те село, про яке спочатку згадувалось як Заліщики отримало назву Старі Заліщики. Вже в той час Заліщики мали можливість проводити 4 ярмарки в рік.

Чим же цікаві Заліщики нині? Чому варто хоча б раз в житті побувати у цьому містечку?

Причина перша
Був момент, коли Заліщики стали столицею. Це сталося у 1919 році, коли у місті перебував уряд ЗУНР. Євген Петрушевич у 1919 році саме тут був проголошений Диктатором ЗУНР.  У Заліщиках були видані перші укази цього президента.
У 1939 році у Заліщиках кілька днів перебував уряд Польщі після того, як розпочалася Друга світова війна.

Причина друга
Заліщики – мають практично середземноморський клімат. На території західної України таких місць більше немає ( не рахуючи певних територій на Закарпатті). Тут взимку доволі тепло, вологість повітря підвищена. Саме в Заліщиках вирощують певні екзотичні фрукти, а також теплолюбові овочі такі як перець та помідори, які тут спіють значно раніше.

Причина третя
Місто – справжній курорт. Навіть зараз він вабить чарівними краєвидами, палацами, повітрям,  неземними видами Дністра. А ще сто років тому був справжньою недоторканною Рив’єрою. Це був один з найпопулярніших курортів Польщі. Тут любили відпочивати такі зірки як Соломія Крушельницька, Василь Стефаник, Юзеф Пілсудський, Юрій Федькович.Причина четверта
За часів польського правління в Заліщиках був перший нудиський пляж. Правда, ніхто точно не знає, де саме він знаходився, але пошукати було б цікаво.

Причина п’ята
Тут вирощують виноград та баштанні. Вони гарно себе почувають у цьому кліматі. Звісно, через невеликий розмір природної зони, їх не дуже багато. Але вино з місцевого винограду навіть експортують до країн Європи.
У позаминулому столітті і до 1940 року Заліщики славилися своїм виноградарством. Пізніше ця галузь почала дещо занепадати.

Причина шоста
Життя тут було завжди. Офіційні дані говорять про те, що місту близько 700 років. Але насправді археологи знайшли тут навіть сліди Трипільської культури.
Тут лишилося чимало архітектурних пам’яток. Можна побачити костел святого Станіслава, палац Бруницьких, давні парки, музей. Багато будинків збудовані ще в позаминулому столітті, є  й такі, які збереглися з часів заснування сучасного міста.
Вважається, що палац Бруницьких є повної копією королівського палацу у Відні.Причина сьома
Заліщики мали Магдебурзьке право, його вони отримали у 1766 році. А через кілька років після того у міста вже був свій герб. Це одне з перших українських міст, якому було дозволено мати таку розкіш.
Офіційно статус  міста Заліщиками було отримано у 1939 році.

Причина восьма
Якщо ви будете відвідувати Заліщики, то зверніть увагу і на іншу визначну пам’ятку, як знаходиться недалеко від містечка. За 27 кілометрів від Заліщиків біля села Нирків розташований Джуринський водоспад і руїни Червоногородського замку. Це рукотворні пам’ятки, які вражають красою. Тут поєднався Дністровський каньйон, історія, краса природи.

Заліщики розташовані за 124 кілометри від Тернополя. Доїхати можна звичайними рейсовими автобусами. Відстань від Львова 250 кілометрів, від Луцька – 291 кілометр. Відразу за містечком розпочинається Чернівецька область.

Джерело