Як розпізнати емоційну маніпуляцію: психологи назвали 10 ознак

Джерело: unian.ua

Маніпуляції можуть набувати різних форм, зокрема й емоційних. Хоча вони можуть і не завдати фізичної шкоди, але можуть залишати відбиток на людині.

“Емоційна маніпуляція – це форма психологічного впливу або контролю, коли одна людина навмисно використовує тактику, щоб контролювати або впливати на емоції, думки або поведінку іншої в своїх інтересах”, – цитує слова докторки філософії та психологині Бріттані МакГіган видання Parade.

Очевидно, що емоційна маніпуляція – це те, чого людина, найімовірніше, хотіла б уникнути. Однак зробити це може бути непросто, адже її не завжди легко розпізнати, каже доктор філософії, психолог і радник зі ЗМІ Фонду досліджень депресії Hope Ернесто Ліра де ла Роса.

Є 10 ранніх ознак емоційної маніпуляції, на думку психологів:

1. Надмірна  відвертість

Знайомство з іншою людиною може бути захопливим, коли ви тільки починаєте дружбу або потенційно романтичні стосунки. Крім того, відкриті, чесні розмови – основа гарного спілкування. Однак це не завжди ознака турботи.

“Люди, які займаються емоційними маніпуляціями, можуть надто швидко ділитися інформацією, коли тільки знайомляться з вами. Вони роблять це для того, щоб викликати співчуття і симпатію, і тоді стає складніше відсторонитися від них. Для багатьох із нас нормально почуватися погано, коли людина ділиться емоційними або більш глибокими речами”, – каже де ла Роса.

2. Перекладання провини

Емоційні маніпулятори часто перекладають усю провину на інших. Згадайте слова на кшталт “Якби я тобі справді подобалася, ти б зустрівся зі мною” після того, як ви сказали, що надто втомилися. Маніпулятор навмисно звалює на вас свої почуття і тягне вас донизу.

“Коли хтось ставить вам підніжку, він намагається контролювати ваші почуття або поведінку, ґрунтуючись на чомусь, що не належить до ваших обов’язків”, – пояснює докторка МакГіган.

3. Мовчання

Цей випадок є продовженням “докорів сумління”. Іноді люди люблять мовчати, щоб викликати в нас почуття провини або змусити вас почуватися погано.

4. Часті образи

Поговоримо про проблеми з конструктивною критикою та вічною віктимністю. Емоційні маніпулятори ніколи не визнають, що помиляються, але часто ображаються.

“Емоційні маніпулятори не беруть на себе відповідальність за свої дії або помилки. Вони викручуватимуться і намагатимуться змусити вас почуватися погано або винуватим, а в підсумку ви вибачатиметеся. Вони перекладатимуть провину на інших, перекладатимуть провину на себе і рідко вибачатимуться або виправлятимуть свою поведінку”, – каже докторка психології, ліцензована клінічна психологиня Голлі Шифф.

5. Ніколи не знаєш, чого від них чекати

Є люди, які в одну хвилину підносять вас на п’єдестал, а в наступну – критикують за те, що зробили вони, а не ви.

“Буває, що в нас немає слів, щоб описати свої почуття, або ми не можемо зрозуміти, що це за емоційна маніпуляція. Це відбувається тому, що нам здається, ніби ми ходимо яєчною шкаралупою і ніколи не знаємо, що отримаємо від людини, яка використовує емоційні маніпуляції”, – стверджує доктор Ліра де ла Роса.

6. Закидання любов’ю

У теорії це звучить фантастично. Однак у реальному житті те, що називається “любовне бомбардування”, не настільки приємне, особливо в довгостроковій перспективі.

“Любовне бомбардування відбувається, коли маніпулятор обсипає іншу людину надмірною прихильністю, увагою або подарунками, щоб завоювати її та створити відчуття зобов’язання. Це ще один спосіб контролювати людину. Однак це робиться в “позитивному” ключі і, як правило, в контексті романтичних стосунків. Це заманює іншу людину, тому що змушує її відчувати себе особливою, хоча це робиться тільки для того, щоб маніпулювати нею”, – пояснює докторка МакГіган.

7. Надмірна критика

Ви можете несподівано отримати різкі коментарі з боку, наприклад, “Вау, не можу повірити, що ти це одягла”. Людина може навіть сказати це так, що ви засумніваєтеся, чи робить вона вам комплімент, жартує, чи просто вередує.

“Тобі не здається, що ти вже достатньо поїв?” може здатися спробою подбати про вас. Але це не так. Так люди намагаються показати свою перевагу над вами.

8. Тріангуляція

Іноді емоційні маніпулятори звертаються по підтримку. Доктор МакГіган часто спостерігає це в сім’ях і серед дорослих дітей: наприклад, свекруха втягує сина в конфлікт, який вона веде з його дружиною (невісткою). Або один друг може розповісти іншому другу, що про нього сказала третя людина, щоб створити напруженість.

“Як правило, це робиться для того, щоб контролювати увагу іншої людини, щоб вона не звертала уваги на реальний конфлікт. Це також відволікає увагу від них самих, особливо якщо їхня поведінка є проблематичною”, – стверджує МакГіган.

9. Газлайтинг

Хоча це й не дивно, але ознаки газлайтингу також важко помітити. Наприклад, він може проявлятися у вигляді невинних коментарів на кшталт: “Чому ти так зі мною поводишся?”.

“Люди, які використовують емоційні маніпуляції, вдаються до газлайтингу, щоб контролювати або примушувати когось. Вони змушують вас сумніватися у своїх емоціях або переживаннях, щоб встановити контроль”, – пояснює Ліра де ла Роса.

10. Пасивно-агресивна поведінка

“Маніпулятор використовує непряму ворожість, сарказм або тонкі образи, щоб висловити гнів або невдоволення. Це може проявитися на ранній стадії, як своєрідна розминка”, – каже МакГіган.

Доктор Ліра де ла Роса каже, що емоційна маніпуляція може затягнутися і стати ще більш руйнівною, тому що людина може відчути себе ізольованою (ключова стратегія маніпулятора).

“Людина, яка використовує емоційні маніпуляції, прагне тримати когось під своїм контролем і стежитиме за тим, щоб той, ким вона маніпулює, сумнівався в собі. Дуже корисно поговорити з людьми, які не знають цієї людини, щоб дізнатися, що вони думають про ваш досвід таких стосунків”, – наголосила вона.

2. Встановіть межі

Доктор МакГіган стверджує, що дуже важливо встановити чіткі межі допустимого і повідомляти про них. Постійне дотримання кордонів дає зрозуміти, що маніпуляції не терпітимуть. Це також відштовхне людину, схильну до емоційних маніпуляцій.

3. Довіряйте собі

Хоча пошук сторонньої думки дуже важливий, знайте, що те, що вам здається неправильним, варто дослідити. Доктор МакГіган каже, що ваша інтуїція може бути дуже сильною – вона може попередити вас про тонкі маніпулятивні тактики до того, як вони переростуть у більш серйозну емоційну шкоду.