Гриби: способи приготування грибів на зиму. Добірка найкращих рецептів з грибами

У кожного з нас за слова гриби виникають певні асоціації. Для більшості – це неймовірно смачний продукт, включати який можна в багато перших та других страв, а також використовувати як самостійну закуску. Для інших – улюблене хобі або просто чудовий спосіб відпочити на природі, одночасно з цим пробудивши в собі азарт як справжній мисливець. Ну, а для третіх – можливість заробити. Адже сьогодні гриби можна вирощувати навіть у гаражі чи підвалі на комерційній основі. Що багато хто і робить.

Крім того, гриби не лише смачні, а й дуже корисні. У них міститься практично вся група вітаміну В, а також А, РР, D. А ще калій, кальцій, цинк, фосфор та магній. Всі ці речовини покращують загальне самопочуття, підвищують імунітет, сприятливо позначаються на здоровому стані волосся та нігтів, стимулюють розумову діяльність. А ще допомагають зберігати спокій і уникати стресових ситуацій. Саме тому гриби особливо рекомендовані людям, які працюють за комп’ютером і живуть у мегаполісах. Ну а ті, хто дотримуються різних дієт і хочуть позбутися зайвої ваги, також знайдуть ці дари природи ідеальними для себе в усіх відношеннях. Цей продукт хоч і низькокалорійний, проте, відмінно вгамовує голод і дає відчуття ситості.

Зараз літо і після кожного дощу з’являється хвиля нових грибів. А ще попереду осінь – найбільш врожайна пора. Разом з тим ми хочемо насолоджуватися ароматом і смаком грибів не тільки в цей час, але і взимку. Що насправді дуже просто. Адже цей продукт просто створений для того, щоб його можна було заготовляти про запас і причому різними способами. Про які ми зараз і розповімо. А також дамо кілька рецептів, а точніше ідей, як їх можна використовувати в кулінарії.

Сушіння грибів

Хтось може сказати – навіщо морочитися з усім цим, витрачаючи сили та час, якщо можна просто помити гриби та порізати, щоб відправити у морозилку? Насправді є заради чогось. Насамперед, заради аромату та неперевершеного смаку. Який у цьому випадку не просто зберігається, але стає більш насиченим.

Для сушіння краще вибирати губчасті гриби. Білі, маслюки, підберезники і т.д. Насамперед, їх потрібно очистити від землі, листя, піску та іншого сміття. При цьому мити їх у цьому випадку не рекомендується. Потім розріжте їх на платівки. Чим вони будуть тоншими, тим швидше висохнуть. Сушити їх можна у різний спосіб. Нанизавши на нитку, розклавши на лист, або просто папір і виставивши на сонці. Ще краще, якщо це місце буде добре провітрюється. Також не забудьте про марлю, щоб захистити свою заготівлю від комах. Також сушити гриби можна не тільки в сучасному сушінні для овочів і фруктів, але і в духовці або мікрохвильовій печі при невеликій температурі близько 30-50 *С. Вони повинні сушитися, а не смажитися чи запікатися. Але спочатку вони в’яляться. І тільки через день або два температуру можна збільшити до 70-80 * С. Готовність визначається тим, коли пластини сухі, але злегка можуть згинатися. Пересушувати також не варто. Зберігати сушені гриби в ідеалі у скляних банках чи тканинних мішечках. А ще їх можна перемолоти у звичайній кавомолці до стану порошку та додавати у страви як своєрідну натуральну спецію.

Рецепт грибного супу

Залийте сушені гриби гарячою водою та дайте їм постояти близько години. Злийте воду і набряклі гриби поріжте на невеликі скибочки або шматочки. Додайте в них дрібно нарізану цибулю та обсмажте на будь-якій рослинній олії, краще з додаванням вершкового до золотистого кольору. Додайте вершки або молоко і тушкуйте 10-15хв. Масу, що вийшла, подрібніть занурювальним блендером. Окремо відварену кубиками картопля додайте в це пюре і додайте бульйон. Тим самим не тільки надавши особливого смаку супу, а й відрегулювавши його за густотою. Доведіть до кипіння і подавайте на стіл, прикрасивши дрібно нарубаною зеленню на свій смак.

Інгредієнти:

  • Сухі гриби – 100 грн.
  • Вершки – 200 гр.
  • Картопля – 4 середні штуки.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Курячий бульйон – 1,5 – 2 л.
  • Олія – 50 гр.
  • Зелень – до смаку.

Засолювання грибів

У такий спосіб можна заготовляти будь-які їстівні гриби. Причому існують 2 способи як це зробити. Гарячий та холодний. У першому випадку, продукт відварюють протягом 20 хв., а потім безпосередньо засолюють. Ну а в другому кілька разів замочують на пару годин, періодично змінюючи воду. Найчастіше це використовується при приготуванні груздів, лисичок або рижиків. У будь-якому випадку вам знадобляться такі спеції та приправи як перець горошком, листя смородини, хрону, вишні, лавровий лист і т.д. Сіль додається у пропорції 40-50 гр. на 1кг. продукту. На дно ємності покладіть половину приправ, щільно викладіть гриби, і зверху порийте їх другою частиною ароматної зелені та приправ. Залийте розсолом, накрийте кришкою та поставте зверху гніт. Наприклад, для цього можна використовувати 5-літрову пластикову пляшку з водою. Поставте гриби в прохолодне місце і зачекайте 30 днів для того, щоб насолодитися їх чудовим смаком. Це того варто!

Рецепт запіканки із солоними грибами

Добре промийте гриби, щоб прибрати зайву сіль, струсіть їх через друшляк. У гаряче кип’ячене молоко додайте панірувальні сухарі і дайте охолонути суміші. За цей час відокремте білки та яєчні жовтки. У жовтки додайте олію, борошно, а потім молочну суміш. Добре перемішайте і з’єднайте з сиром та грибами. Потім туди збиті до щільної піни білки. Залийте у форму і поставте в духовку, мікрохвильову піч або мультиварку, вибравши установку «запікання». Через півгодини найсмачніша страва буде готова. Як соус ідеальним варіантом буде жирна сметана, краще домашня.

Інгредієнти:

  • Солоні гриби – 250 гр.
  • Молоко – 100мл.
  • Панірувальні сухарі – 50 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 100 гр.
  • Твердий сир – 70 гр.
  • Рослинна олія – 50 мл.
  • Спеції та приправи до смаку.

Маринування грибів

Цей спосіб заготівлі можна назвати найтрудомісткішим із усіх. Але, якщо він такий популярний, значить це того варте. Насамперед, потрібно перебрати гриби та використовувати для маринування молоді, невеликі, міцні грибочки. Великі треба нарізати. Добре промийте їх у кількох водах і потім обдайте окропом. Ще раз промийте та поставте їх варитися. Готовність визначається тим, що вони опустилися на дно каструлі.

Найбільш трудомісткий спосіб приготування зібраних грибів, тому що для нього потрібно готувати стерильний посуд і дотримуватись технологічного процесу. Крім того, маринувати потрібно кожен вид грибів окремо, тому що вони мають різний час відварювання. Для банок підходять лише молоді, міцні гриби, причому великі, потрібно ще й порізати. Мені багато, але вона того варта.

Паралельно приготуйте маринад. Для цього закип’ятіть воду із сіллю з розрахунку 1 ст. ложка на 1кг. Продукту, лавровий лист, часник і цибуля, чорний та запашний перець горошком, а також будь-які приправи та трави на ваш смак. А також чайну ложку цукру на 1 л. маринаду та щіпку лимонної кислоти або ложку столового оцту. Покладіть гриби в банки якомога щільніше, і залийте гарячим маринадом. Після цього поставте їх стерилізуватися. Потім закрийте кришками і поставте у прохолодне місце. Готові гриби можна використовувати як самостійно, так і для приготування інших страв.

Рецепт соусу з маринованих грибів

Збиті разом вершки та яйця поставте на парову лазню. Постійно помішуючи, доведіть суміш до кремового стану і додайте лимонний сік. Потім якомога дрібніше нарізані гриби та огірок. Зі спецій буде достатньо чорного, запашного або білого перцю. Добре прогрійте і перекладіть у соусницю. Ідеальне доповнення до будь-яких основних страв та гарнірів.

Інгредієнти:

  • Мариновані гриби – 100 гр.
  • Вершки будь-якої жирності – 250 гр.
  • Яйця – 3 шт.
  • Солоний огірок – 1 шт.
  • Лимон – 0,5 шт.

І, звичайно ж, пам’ятаємо про безпеку. Тому потрібно бути на 100% впевненими в їстівності тих грибів, які ви хочете використовувати. Так що якщо ви не дуже в них знаєтеся, то краще купити їх у перевірених виробників, ну а «тихе полювання» сприйняти як відпочинок та задоволення.

Смачного!

Джерело