Як створити парфюм – вдома своїми руками

Ми не можемо уявити своє життя без парфумів. Вони роблять наш світ яскравішим та ароматнішим. У кожного з нас є свій улюблений парфум, яким ми можемо користуватися десятиліттями. Але так було не завжди. Ароматна вода з’явилася не так вже і давно, а доступна звичайним людям стала відносно нещодавно. Звісно, зараз можна створити парфуми своїми руками, але більшість людей надає перевагу відомим ароматам від провідних брендів.

Історія парфумів

Середньовічна Європа була місцем, де регулярно відбувалися різноманітні епідемії. І люди, які часто пов’язували їх саме з водою, намагалися якомога менше митися. Це, звісно, приносило мало користі, а от смороду було достатньо. Від людей реально тхнуло, адже вони не милися місяцями і намагалися хоч якось замаскувати неприємний запах власного тіла. Для цього використовували рослинні есенції. Але вистачало їх лише на 5-10 хвилин і далі людина знов починала нестерпно смердіти. А, якщо додати до цього жахливий аромат середньовічного європейського міста, де вулицями текли екскременти, а також гнили мертві тварини, то нещасним багатим панянкам доводилося мліти, аристократам закривати носи хустинками, а біднякам просто звикнути…

як створити запах парфуму в домашніх умовах

Все змінилося у 1709 році. Адже саме тоді у німецькому місті Кельн була заснована перша в світі парфумерна фабрика, що справді врятувала світ від постійного смороду. Заснував її італійський парфумер Йоганн Марія Фаріна. І назвав свій продукт – eau de Cologne, тобто вода з Кельна. З того часу ми знаємо її як одеколон. Як робляться духи Йоганн зрозумів завдяки своїй пристрасті все нюхати, а також навчанню на хіміка у Нідерландах. Він з ранньої юності все нюхав і навіть мав прізвисько «Ніс». Саме тому й зміг розкрити секрет того як приготувати парфуми, які будуть довго триматися на тілі.

Фаріна використав спирт для того, щоб аромат парфумів був тривалим. Перший парфум, який створив майстер, асоціювався у нього з рідною Італією. Йоганн змішав мандарин, лайм, бергамот, апельсин, чебрець, лаванду. І назвав він це одеколоном. Аромат був довготривалим і надзвичайно швидко став популярним серед німецьких аристократів. Для того, щоб купити невеликий флакон парфумів, варто було віддати половину річної зарплатні держслужбовця. Проте, одеколон вважали не лише косметично-естетичним засобом, а таким, що захищає від хвороб. Адже він дозволяв не відчувати смороду, а тоді вважалося, що саме неприємний аромат є джерелом інфекції.

як робляться парфуми

Звісно, майже відразу з’явилися й підробки, адже за невеликий флакон з парфумом можна було отримати чималу суму.

Як робляться парфуми?

Насправді парфуми з ефірних масел своїми руками можна зробити і зараз. Адже технологія виробництва практично не змінилася з часів Фаріни. Можна виділити кілька складових. Це ефірні олії, хороший майстер та спирт.

Найважливішою є ефірна олія. Її отримують трьома шляхами:

  • Перегонка. Для цього рідину з матеріалу спочатку випаровують, а потім випари конденсують.
  • Пресування – найчастіше використовують під час добування ефірної олії цитрусових. Для цього шкірки фруктів кладуть під прес.
  • Анфлераж – під час цього способу квіти кладуть на поверхню тваринного жиру або активованого вугілля. За кілька днів вони вберуть ефірну олію.

Для того, щоб отримати ефірну олію, потрібно зібрати багато квітів і трав. При цьому, це варто робити в певний період. Наприклад, для одного кілограма олії з жасмину необхідно 700 кілограмів пелюсток, які варто збирати виключно вночі. І тому за один кілограм олії з жасмину продавці просять приблизно 15-16 тисяч євро. Звісно, її замінюють дешевшими синтетичними аналогами, які використовуються у недорогих парфумах.

як зробити духи вдома

Ще одним дорогим інгредієнтом є амбра, яка є продуктом травлення кашалота. Процес її «виробництва» досить довгий і ще й добувати її варто вручну, збираючи на березі океану. Тому ціна одного кілограма амбри на світовому ринку стартує від 35 тисяч євро за кілограм. Її використовують для аромату і стійкості запаху. У еталонних парфумах від Шанель, Діор і інших відомих ароматах вона звісно є.

Головний інгредієнт парфум

Що ж потрібно, щоб створити свій запах, крім ефірної олії і спирту? Вправні руки майстра! Адже саме його вміння і тонкий нюх можуть творити дива. Він повинен скомпонувати запахи так, щоб вони створили щось унікальне  і шедевральне. При цьому, хороший майстер може так поєднати аромати, що навіть неприємний аромат перетвориться разом з іншими компонентами на щось унікальне.

Взагалі, для того, щоб майстер створив хороші парфуми, потрібна якісна натуральна сировина. При цьому, кожна травинка і квіточка пахне по-різному вдень і вночі, в різні періоди року і доби. Тому це уже клопітка праця — зібрати дійсно ту сировину, яка треба і винайти саме той еталонний аромат, який дасть особливу нотку парфуму.

Як зробити парфум своїми руками

На жаль чи на щастя, виробники дешевих парфумів використовують синтетичну продукцію, яка завжди пахне однаково і з нею не потрібно «заморочуватися».

Щодо останньої фази виробництва парфумів, то це розчинення ефірної олії у спирті. Для цього потрібно взяти якісний спирт, адже він становить 70-80% від складу парфуму. Найбільше ефірних олій у парфумах: там їх 15-30 %, а найменше у одеколоні – 2-5%.

Як зробити парфуми своїми руками?

Мабуть, кожна жінка хотіла б створити свій унікальний аромат. І здається, що у цьому немає нічого складного. Насправді, як зробити парфум в домашніх умовах  ви дізнаєтеся далі.

Вдома можна зробити кілька видів парфумів:

  • Тверді парфуми, які мають ефірні олії.
  • Рідкі парфуми, що мають спиртову основу і ефірні олії.
  • Рідку олію, яка має ефірні олії.

Ви можете самі скласти аромат парфумів, підбираючи ефірні олії та синтетичні ароматизатори, які можна придбати в Інтернеті або у спеціалізованих магазинах.

Коли ви придбаєте все необхідне для створення парфуму, то обов’язково підберіть ті аромати, які вам найбільше подобаються. А тоді візьміть:

  • Ефірні олії або монозапашки (це мають бути не готові композиції).
  • Тестери у вигляді смужок паперу.
  • Піпетки.
  • Простий олівець.

Створення парфум

Для початку розпишіть всі аромати, які ви будете використовувати. Обов’язково варто брати базові: сандал, пачулі. Потім за допомогою піпетки нанесіть середні аромати на картонні смужки. Саме середні ноти створять той аромат, який вам запам’ятається. Це основні нотки. Тут можна поєднати кілька базових ефірних олій. Після цього на кілька хвилин покиньте приміщення і понюхайте кавові зерна, щоб очистити нюх.

зробити парфум із ефірного масла

Потім нанесіть на смужки базові ноти, адже вони розкриються останніми і відповідають за тривалість аромату. Всі смужки підписуйте простим олівцем. Останніми наносите верхні ноти. Адже вони розкриваються першими, а тримаються приблизно 15 хвилин. Тоді починайте змішувати аромати. Можете брати в одну руку одну смужку, в іншу помахати ними перед носом. Так ви зрозумієте як вони звучать разом. Пізніше почніть змішувати олії  у флаконі для парфумів. Спочатку додають середні, тоді базові, а потім верхні ноти. Класичною є формула: 3 верхніх ноти, тоді 2 частини середніх і 1 частина нижніх. Від нижніх ефірних олій буде залежати стійкість парфумів. Всі пропорції записуйте, щоб потім відновити аромат. В залежності від того, що хочете створити, додавайте відповідну кількість спирту, а готові парфуми вистоюйте у холодильнику.

Парфуми, зроблені своїми руками, є унікальними і більше ні в кого таких не буде. До того ж вартість їх буде нижча, ніж, якби ви придбали б подібний натуральний аромат у відомих брендів.

Більше цікавої інформації читайте в рубриці Красота та Здоров’я на нашому порталі.

Джерело