Коли святкувати весілля? Щасливі дати для весілля, прикмети

Дата, яку ви оберете для головної урочистості у вашій родині, назавжди стане особливою. Цього дня ви щороку згадуватимете про те, як ваша пара офіційно зареєструвала стосунки, даруватимете один одному подарунки та прийматимете вітання від рідних. Обрати кращі дати для весілля непросто. Є думка, що цей вибір впливає на те, як складатиметься подальша доля. Давайте розберемося, які є прикмети дати весілля, і як вибрати сприятливу весільну дату.

Календарні свята

Тут ми не говоримо про державні святкування на кшталт 8 Березня та 1 січня. ЗАГСи на цей час не працюють. Натомість у році є й інші свята, які можна використати для свого одруження. То ж як вибрати день весілля згідно календаря?

Календарні свята для весілля.

Найпопулярнішими є ті, які пов’язані з темою сім’ї та кохання.

  1. 14 лютого — День святого Валентина та всіх закоханих.
  2. 21 січня та 4 грудня — Міжнародний день обіймів.
  3. 6 липня — Всесвітнє свято поцілунку.
  4. 8 липня — День сім’ї, любові та вірності на честь святих Петра та Февронії.

Ці символічні свята популярні у молодят. Приємно відчувати, що день стає святковим подвійно. А ще, можливо, що позитивна аура цих дат сприяє успішному шлюбу. Але варто врахувати й високий попит на такі дні.

Церковний календар

У православній традиції вибір кращої дати весілля має важливе значення. Весілля – це не просто подія, а й справжній ковчег благословень, який переносить молодих через море життєвих випробувань. Правильний вибір дня, коли проходитиме свято, допоможе зробити цей шлях гладкішим і благополучнішим.

Для віруючих пар існує низка обмежень. Вони мають вирішальне значення, якщо ви плануєте відразу після реєстрації вінчатися у церкві. То ж коли не можна святкувати весілля?

  1. За церковними канонами повінчатися не можна у наступні періоди року.
  2. У Великдень та інші великі, храмові свята, а також напередодні їх.
  3. У Великий, Успенський, Різдвяний та Петрів пости.
  4. У суворі одноденні пости та напередодні їх.
  5. У вівторок, четвер (напередодні пісних середи та п’ятниці). Небажано також у суботу.
  6. У Святки, Сирний і Пасхальний тиждень.

Таїнство вінчання цими днями календаря вважається небажаним. Заборону одружуватися можна порушити лише як виняток з дозволу правлячого архієрея.

Церковний календар.

Через те, що обмежень на вибір дня вінчання досить багато, буває незручно поєднувати церемонію в церкві з основним святкуванням. Найчастіше пари поділяють дві ці події.

Є й сприятливі дати для вінчання, пов’язані з православним календарем. Наприклад, добре грати весілля після Хрещення до початку Великого посту. Вважається, що на молодят у такому разі чекає благополуччя, достаток, сите і щасливе життя. Але це скоріше прикмети, які не мають відношення до офіційних рекомендацій церкви.

Місячний календар

Астрологи рекомендують враховувати під час планування весіль становище сузір’їв, планет, сонця, і навіть цикл супутника Землі. Також приділяється увага дням тижня та місяцям року, яким опікуються певні планети. Кажуть, що правильне рішення може допомогти міцному подружньому союзу і невгасаючому вогнику ваших почуттів. Давайте подивимося, що рекомендується врахувати з астрологічного погляду.

Не рекомендується призначати весільний захід.

  1. У фазу спадного місяця перед молодиком. Енергія цього періоду сприятливіша для планування та підготовки весілля.
  2. У дні місячних та сонячних затемнень, а також напередодні їх. Вони не призначені для прийняття важливих рішень і, звичайно, для укладання шлюбу.
  3. У період ретроградної Венери. Планета, що опікується любов’ю і пристрастю, в цей час рухається в небі не властивою їй траєкторією. Це не сприяє гармонійному та міцному союзу люблячих половинок.

Розглядаючи який день краще для одруження, не слід віддавати перевагу вівторкам та четвергам та й суботі. У цьому плані астрологія повністю солідарна з рекомендаціями священнослужителів.

Місячний календар для весілля.

Знаки зодіаку з астрологічного погляду теж дуже важливі. Кожен із 12 місяців року перебуває під заступництвом одного з них. Теоретично від цього залежить, наскільки придатним є цей період для укладення шлюбу.

Вдячні майбутнім нареченим Телець, Близнюки, Рак, Лев, Терези, Стрілець, Водолій та Риби. Спілка під знаком Овна і Скорпіона може бути складною, але подружжю під силу все подолати. Козеріг і Діва — обіцяють найбільше проблем та конфліктів молодій родині. Місяці, які відповідають цим знакам, вважаються несприятливими для весілля. Тому, обираючи який місяць сприятливий для одруження, звертайте увагу на гороскоп.

Якщо ви захоплюєтеся астрологією, оптимально при виборі весільної дати використовувати індивідуальний прогноз. Для цього варто звернутися до фахівця. Астролог зможе скласти особисті гороскопи майбутнього подружжя, щоб дізнатися найвдаліші дні року для укладання шлюбу саме вашої пари.

Прикмети та забобони

Здавна на Русі існують різні народні повір’я. Вони передаються з вуст у вуста протягом багатьох поколінь. Серед них є дещо на тему, коли найкраще святкувати весілля. Вірити їм чи ні – вирішувати вам.

Однією з найвідоміших порад є рекомендація не призначати одруження на високосний рік. Цей період взагалі вважають загалом важким, нещасливим і навіть небезпечним. Багато хто зауважує, що в такі роки трапляється найбільше невдач, негативних подій, труднощів та втрат. 2024 рік якраз високосний. Найневдалішим днем такого року є 29 лютого. Крім того, два роки після високосного також традиційно вважаються невдалими. Перший рік називається періодом Чорної Вдови, другим опікується Чорний Вдовець. Якщо ви вірите поганим прикметам, не призначайте дату на 29 лютого.

Весілля: прикмети та забобони.

Інші народні прикмети:

  • одружене в травні подружжя все життя буде «маятися»;
  • для весілля не підходить 13 число будь-якого місяця;
  • не можна одружуватися і виходити заміж у власні іменини;
  • непарні дні більш сприятливі, щоб зв’язати себе сімейними узами, ніж парні;
  • якщо в сім’ї серед близьких цього року вже було весілля, варто відкласти свою урочистість до наступного року;
  • не варто планувати одруження на 11 та 16 липня.

Таким чином, обираючи найщасливіші дати для весілля, слід керуватися особистими вподобаннями. Якщо ви дуже забобонні – звертайте увагу на прикмети, і сімейне життя складеться якнайкраще.

Більше актуальної інформації в рубриці Дім, Сім’я, Діти на нашому порталі.

Джерело