Фарфор vs кераміка: як вибрати посуд для HoReCa?

Посуд може виготовлятися з різних матеріалів, та найбільш розповсюджені з них – фарфор та кераміка. Фактично, фарфор є одним з різновидів кераміки. Як основна сировина для створення застосовується глина, проте через розбіжності у технології виробництва тарілки фарфорові та керамічні отримують цілком різні характеристики. Для виготовлення порцеляни використовується каолін – особливий вид білої глини. До порцелянової маси додається польовий шпат і кварц, після чого виріб піддають високотемпературному обпалюванню при температурі 1300 − 1400 °C. Залежно від технології, обпалювання може відбуватися в кілька етапів.
Для керамічного посуду за основу береться дрібнозерниста глина, з добавками силікату та кварцу. Обпалюються тарілки за нижчих температур – від 800 до 1250 °C. І керамічні, і порцелянові вироби покривають глазур’ю. Але завдяки високотемпературній обробці у порцеляни глазур зливається з черепком, стаючи дуже твердою і тонкою. Крім глазурування в процесі виготовлення посуд декорують шляхом нанесення розпису.
Особливості та переваги, якими характеризуються фарфорові тарілки для HoReCa
Фарфор є найтвердішим різновидом кераміки. Він не пористий, міцний, не боїться перепадів температури. Порцеляновий посуд довго служить, зберігаючи первісний вигляд, тому відзначається незмінним попитом для закладів громадського харчування.
При виробництві порцеляни багато операцій проводяться вручну, до того ж вироби часто деформуються при випалюванні, що відображається на ціні – порцелянові тарілки коштують дорожче, ніж вироби з будь-якого іншого виду кераміки.
Порцеляна має білий колір, який з огляду на різновид і вміст домішок може варіюватися від сліпучо білого до молочного. На біле тло часто наносять розпис. Для порцеляни використовується техніка нанесення декору під глазур’ю, яка забезпечує стійкість малюнка при контакті з водою. Хоча фарфор насамперед асоціюється з класикою, випускаються й моделі з сучасним дизайном, який доповнює собою атмосферу закладу. Витончена форма та актуальний декор робить такі тарілки однією з «візитівок» ресторану або кафе.
Ознаки, за якими можна відрізнити фарфоровий столовий посуд для ресторану від керамічних аналогів

Порцелянові та керамічні вироби відрізняються між собою за такими зовнішніми ознаками:
- Товщина стінок. Кераміка менш міцна через порівняно низьку температуру обпалювання та особливості складу, тому вона завжди товща, ніж тарілки з порцеляни.
- Звучання. У кераміки воно недовге, глухе, а у порцеляни – дзвінке, музичне, довше.
- Ступінь прозорості. Керамічні тарілки абсолютно непрозорі, а якісні вироби з порцеляни завдяки тонким стінкам здатні пропускати світло при достатньо яскравому освітленні.
- Вага. Професійний порцеляновий посуд набагато легший, ніж керамічний. Якщо взяти тарілку в руки, легкість можна відчути відразу. Це значно спрощує роботу для працівників закладу громадського харчування.
Обідок на нижній частині тарілок з фарфору практично завжди залишається шорстким через відсутність глазурі. Це пов’язано з високою температурою випалу, під час якої дно, повністю покрите глазур’ю, може прилипнути до підставки. Край керамічного посуду практично завжди покривається глазур’ю, оскільки не захищений покриттям матеріал буде сильніше вбирати вологу.
Правильний вибір посуду напряму впливає на комфорт роботи персоналу та враження гостей. Порцелянові вироби, завдяки своїй легкості, витонченому вигляду та довговічності, стануть ефектною частиною сервірування, а кераміка може стати вигідним та стильним рішенням для закладів з особливою атмосферою. Головне – орієнтуватися на специфіку меню, концепцію інтер’єру та інтенсивність експлуатації.