Чи справді зелений чай кращий за каву: лікарі та дієтологи знайшли відповідь

Джерело: unian.ua

Ідея про те, що зелений чай корисніший за каву, існує вже багато років. Хоча переважна більшість людей випиває хоча б одну чашку кави на день, але є й ті, хто вважає зелений чай найкращим ранковим напоєм.

Видання Aol дізналося, що кажуть лікарі та дієтологи з цього приводу.

Де більше кофеїну: у каві чи в зеленому чаї

Одна з основних причин, чому зелений чай вважається найкращим напоєм, – у ньому менше кофеїну, ніж у каві.

“У чашці кави об’ємом 8 унцій може міститися близько 100 мг кофеїну або навіть більше, тоді як у такій самій за об’ємом чашці зеленого чаю – 50 мг або менше”, – пояснює Неха Патхак, докторка медицини, лікарка первинної медичної допомоги.

За слова лікаря, “вибір залежить від особистих уподобань і реакції організму на кожен напій”.

“Зазвичай люди п’ють каву з вершками, цукром та/або смаковими сиропами, які можуть додати багато калорій і підвищити глікемічний індекс, особливо якщо люди п’ють її перед їжою”, – каже Кетрін Ралл, дипломований дієтолог.

Чим корисний зелений чай

“У зеленому чаї багато катехінів – антиоксидантів, які допомагають боротися з артритом, запаленням і раком. Катехіни також можуть призвести до поліпшення загального стану серця”, – пояснює Брінна Коннор, сертифікований лікар сімейної медицини. “Крім здатності захищати клітини шкіри від ультрафіолетового випромінювання, цей суперфуд містить амінокислоти, які сприяють зміцненню здоров’я мозку, покращують настрій і знімають стрес”.

Крім того, зелений чай має вражаючі протизапальні властивості.

“Дослідження також засвідчили, що зелений чай може сприяти зниженню рівня глюкози та інсуліну, що є великим плюсом, якщо ви боретеся з інсулінорезистентністю або надлишковою масою тіла”, – каже Алісса Пачеко, дипломована дієтологиня.

Чи шкідлива кава

Багато експертів стверджують, що кава має безліч корисних властивостей.

“Кава також містить велику кількість антиоксидантів, які пов’язані з поліпшенням метаболізму глюкози і зменшенням запалення”, – каже Патхак. “Дослідження кави також показали, що вона може підвищити рівень енергії, розумову активність і фізичну працездатність. Вона також може знизити ризик розвитку деяких захворювань, таких як діабет 2 типу і хвороба Альцгеймера”.

Як і у випадку з багатьма іншими продуктами і напоями, під час вживання кави важлива помірність.

“Кава може завдати шкоди здоров’ю, якщо вживати її у великих кількостях”, – пояснює Коннор. “Крім безсоння, дратівливості та нерегулярного серцебиття через високий вміст кофеїну, кава може спричинити тимчасове підвищення кров’яного тиску, особливо у людей, які не є звичними кавоманами”.

Кому не можна пити зелений чай і каву

“Особам із певними захворюваннями, як-от безсоння, тривожність, кислотний рефлюкс, високий кров’яний тиск, а також вагітним слід обмежити споживання зеленого чаю та кави через вміст у них кофеїну”, – каже доктор Сома Мандал, сертифікований терапевт і фахівець із жіночого здоров’я. “Важливо пам’ятати, що збалансоване харчування і регулярні фізичні вправи більш корисні для загального стану здоров’я, ніж покладатися тільки на користь зеленого чаю або кави”.

Раніше УНІАН писав, що буде, якщо пити багато кави у спеку.