Підводне місто Іраку. Виявили місто епохи Міттані: подробиці розкопок

Здавалося б, що сьогодні на нашій планеті не залишилося таємниць та невивчених місць. Однак це не так, доказом чого стало відкриття команди німецьких та курдських вчених та археологів. Після того, як в Іраку було осушено водосховище, на його дні вони виявили місто епохи Міттані, якому на їхню думку понад 3 500 років, а її володіння в давнину розташовувалися в районі Північної Месопотамії вздовж р. Тигр. Цікавим є той факт, що стародавнє поселення саме показало себе буквально спливши, коли водосховище Мосул було осушене через сильну посуху в країні. Ірак одна із країн, яка сильно постраждала від зміни клімату. Найбільше це торкнулося Південних областей. Для чого почали відбирати велику кількість води з найбільшого в країні водосховища Мосул для населення та сільськогосподарських потреб.

Це стало причиною того, що на поверхні дна, що оголилася, виявилося дуже велике на ті часи місто. З величезним головним палацом та безліччю великих будівель. Вчені припускають, що це древнє місто Закіку, одне з ключових в імперії Міттані, що існувало в період 1550-1350 років до н.е. Археологи намагаються якнайшвидше провести розкопки та дослідження, для того, щоб дізнатися про стародавнє поселення якнайбільше, зібрати артефакти, та задокументувати максимум інформації про це місто, поки його знову не затопило.

Для цього на допомогу курдським колегам прийшла група німецьких археологів з університетів Тюбінгена та Фрайбурга зібрана менш ніж за тиждень. Завдяки цьому вчені буквально за кілька днів створили точну карту поселення з великими міськими будинками, стіною зміцнення, і навіть промисловим комплексом. Найбільше археологів вразили стіни споруд, що добре збереглися. Не дивлячись на те, що їхній матеріал – цегла, а знаходилися вони під водою. Вважається, що це стало можливим завдяки тому, що уламки одних стін, що з’явилися під час землетрусу, що зруйнував місто, законсервували інші.

Не менш вражають і знайдені у поселенні артефакти. Найбільший інтерес з яких представляють п’ять керамічних судин, що містять понад 100 клинописних пластин. Їх датують часом середньоассирійського періоду, що почався після руйнівного землетрусу. Вони являють собою величезну цінність для наукового світу, особливо істориків. Як передбачається, таблички дозволять отримати багато цікавої інформації про місто Закіку епохи Міттані. А також початку ассирійського правління у цьому регіоні.

Одночасно з дослідженнями вчені працюють і на перспективу. Для чого консервують стіни, що збереглися, і будівлі плівкою і насипами з гравію. Тим самим, коли вода знову повернеться у водосховище Мосул, вони збережуться до наступного його осушення і дадуть можливість продовжити розкопки.