З якого віку варто віддавати дитину на спорт? Поради експертів

Заняття спортом – це одна із важливих складових здорового способу життя, дотримуватися якого в ідеалі має кожен. І звичайно ж, цю звичку варто прищепити людині з самого дитинства. З цією думкою згодні багато сучасних та турботливих батьків. Одні з яких прагнуть записати своє чадо в будь-яку спортивну секцію вже з 3-х років, а інші займають більш витриману позицію, і запитують, коли ж це зробити. Тому ретельно думають та зважують усі ЗА та ПРОТИ. Адже в будь-якому випадку це передбачає певні навантаження на дитячий організм. А головною метою в даному випадку є зміцнити здоров’я, а не підірвати його.

Задля справедливості треба сказати, що за великим рахунком правда на боці других. Адже як кажуть – сім разів відміряй, один відріж. І відповідно, до цього питання потрібно підходити відповідально та виважено. Без фанатизму, який притаманний тим батькам, які у заняттях спортом бачать професійне майбутнє дитини. Адже ні для кого не секрет, що успішні спортсмени дуже добре заробляють. Тому вважають, чим раніше їхнє чадо почне займатися спортом, тим швидше воно досягне успіху. У будь-якому випадку всі батьки так чи інакше бажають своїй дитині добра, але бачать його по-своєму. Тому для того, щоб знайти відповідь на це питання, і тим і іншим варто об’єктивно поглянути на ситуацію, в чому ми і намагатимемося їм допомогти.

Йдеться про фізіологічні особливості. Адже кожна дитина по-різному розвивається. А також має певний темперамент. Наприклад, витривалий і активний хлопчик може тренуватися вже з 5-ти років. Причому досить ефективно. Ну а інший досягне цієї планки в 10, а то й 13 років. У будь-якому випадку, буде не зайвим проконсультуватися з цього питання з педіатром або тренером. А також, спостерігати за тим, як почувається і поводиться дитина після занять спортом.

  • Вид спорту.

Це також має велике, а іноді і принципове значення. Давайте глянемо правді у вічі. Спорт, це не тільки футбол, біг, єдиноборство тощо. Шахи теж спорт. Як бачимо, у цьому розумінні кожен може себе знайти. Головне, помітити сильні сторони вашого чадо, його таланти та бажання. І якщо в нього тато футбольний фанат і не сприймає будь-який інший вид спорту, це в жодному разі не означає, що дитина має стати другим Д. Бекхемом. Діти, це не іграшка, а особи зі своїми пріоритетами. І важливо те, чого прагне саме малюк, а не те чого хочете ви самі. Але тут є і золота середина. Наприклад, за наявності досвідченого тренера, багато дітей починає займатися плаванням вже з 2-3-х років. Зважайте на все це.

  • Особисте бажання та готовність дитини займатися спортом.

Кожна дитина – це нехай маленька, але людина. А точніше, індивідуальність зі своїми уподобаннями, бажаннями, талантами, схильностями до того чи іншого виду діяльності, тощо. І це обов’язково треба враховувати і ніколи про це не забувати. Навіть тим батькам, які «бачать у ній перспективу» щодо спорту. І якщо ви дійсно хочете їй добра, обов’язково запитайте її думку з цього питання. Можливо, у 5 років вона і чути про це не захоче, а вже в 10, чимось натхненна, спалахне бажанням займатися тим чи іншим спортом. Тож майте терпіння.

Як би там не було, запитуючи, коли дитині можна починати займатися спортом, потрібно враховувати всі ці моменти. І не ігнорувати жодного з них. А поки що, не форсуючи події, привчати дитину до здорового способу життя. Наприклад, щоранку займатися з нею зарядкою, брати з собою на легку пробіжку, цікавитись і спостерігати за тим, до якого виду спорту вона виявляє більший інтерес, тощо. Таким чином, відповідь на питання з’явиться сама собою, і ви зможете прийняти правильне у всіх відношеннях рішення. Бажаємо вашій дитині спортивних рекордів!