Як зберегти тепло в кімнаті взимку без опалення: 5 простих лайфхаків

Джерело: unian.ua

З наближенням зими ми все частіше замислюємося над тим, як зберегти тепло в оселі, особливо з урахуванням невтішних прогнозів експертів щодо вимкнення світла, і відповідно, відсутності опалення. Фахівець зі спалень Аділь Уль-Хак з компанії Bunkbeds поділилася з Independent п’ятьма простими, але практичними порадами, як зігрітися, взимку.

1. Використовуйте правильний тип наповнювача для пухових ковдр

Багато людей припускаються помилки, використовуючи одну й ту саму ковдру і подушки цілий рік, стверджує Аділь. Якщо ви прокидаєтеся з відчуттям холоду, можливо, вам варто їх поміняти.

“Існує два типи наповнювачів для підковдр: синтетичні та натуральні. Натуральні наповнювачі, як-от вовна, мають щільну структуру, тому вони добре утримують повітря і зігрівають вас усю ніч без необхідності вмикати опалення”, – пояснює вона.

2. Змініть колірну гамму вашої спальні

Це може здатися надуманим, але колір вашої спальні може суттєво вплинути на ваш настрій і навіть на сприйняття температури. “Якщо ви візуально зробите будинок теплішим, це матиме на вас психологічний вплив, і вам не доведеться вмикати опалення”, – радить Аділь.

“Використання теплих кольорів, таких як червоний, жовтий, помаранчевий, теракотовий або колір іржі, допоможе створити затишну атмосферу. Такі кольори, як синій, світлі відтінки зеленого або білий, можуть мати протилежний ефект і змусити вас почуватися набагато холодніше”, – каже вона.

Експерт зазначає, що якщо ви не хочете витрачати багато грошей на фарбування кімнати, ви можете поміняти такі предмети, як постільна білизна, штори, подушки та інші аксесуари, щоб домогтися того ж ефекту.

3. Збільшіть розмір постільної білизни

Неправильно підібрана постільна білизна може викликати дискомфорт і призвести до поганого сну, але використання підковдри трохи більшого розміру в холодні місяці може насправді зігріти вас. “Якщо ви виявите, що ваші руки, ноги або ступні звисають із ліжка, можливо, ви відчуваєте прохолоду від холодного повітря в кімнаті”, – додає Аділь.

“Якщо взяти ковдру більшого розміру, ніж потрібно, ви позбудетеся цієї проблеми й утримуватимете тепле повітря всередині та навколо вашого тіла”, – пояснює вона.

4. Зберігайте тепло за допомогою штор

“Штори бувають із різних матеріалів, але для збереження тепла в ідеалі вам потрібні штори з термопідкладкою, оскільки вони зберігають тепло і знижують ваші рахунки за електроенергію”, – каже вона, зазначаючи, що вовна або оксамит також є хорошим вибором.

При цьому, в холодні місяці у вас може виникнути спокуса тримати штори закритими, проте експерт підкреслює, що ви завжди повинні відкривати їх вранці, щоб впустити природне світло і тепло. Коли настає вечір, штори слід закрити, щоб зберегти тепло в кімнаті.

5. Відмовтеся від електричної ковдри

Хоча електрична ковдра може бути ефективним способом зігрітися в ліжку, краще уникати її використання через міркування безпеки, вважає Аділь. “Електричні ковдри можуть бути безпечними за правильного використання та догляду, але більшість людей не знають, на що звертати увагу, і в результаті ці пристрої спричиняють тисячі пожеж щороку”, – пояснює вона.

Відключення світла в Україні — прогнози

Експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев розповів, що взимку у 3-4 черг споживачів одночасно вимикатимуть світло, коли температура буде нижчою за 0°C.

А за прогнозом ООН, взимку наша країна може зіткнутися з відключеннями електроенергії, які триватимуть до 18 годин на добу.