Складний тест на з ПДР з підступом: хто з водіїв порушує правила

Джерело: unian.ua

Тести на знання ПДР можна проходити навіть досвідченим водіям. Освіжити пам’ять корисно кожному.

Цей тест викликав дискусії в мережі. Потрібно обрати водія, який здійснює поворот із другорядної дороги згідно з правилами. Деякі люди не помічають важливих деталей на зображенні та розв’язують задачу неправильно. Перевірте свої знання ПДР і вкажіть автомобіль, який нічого не порушив.

Умови завдання

Двоє автомобілів їдуть по другорядній дорозі з наміром повернути ліворуч. На трасі попереду немає інших машин, тому руху нічого не заважає. Відсутні знаки, що вказують на напрямок руху. На перший погляд здається, що обидва водії мають право повернути, не порушуючи ПДР. Однак це не так.

Розбір завдання

Розв’язання задачі підкаже знак, розташований на головній трасі. Це дорожній знак 5.6 “Кінець дороги з одностороннім рухом”. Він означає, що водій виїжджає на дорогу з двостороннім рухом, де з’являється зустрічна смуга.

Звернемося до пункту 10.4 ПДР України:

“Перед поворотом праворуч і ліворуч, у тому числі в напрямку головної дороги, або розворотом водій повинен заздалегідь зайняти відповідне крайнє положення на проїзній частині, призначеній для руху в цьому напрямку”.

На малюнку обидві машини збираються повертати ліворуч, але тільки водій зеленої зайняв крайнє ліве положення, як потрібно за правилами. Водій білої машини залишився в правій смузі.

Це означає, що водій машини №2 порушив ПДР. Автомобіль №1 повертає згідно з правилами.