Калина: корисні і шкідливі властивості калини. Що приготувати з калиною?

Калина – один із символів України. Це дуже корисна ягода, яка допомагає позбавитися від багатьох хвороб, підняти імунітет. Вона дозріває восени і є справжньою скарбницею вітамінів та мікроелементів. У чому ж користь цієї ягідки? Чи може вона бути шкідливою?

Корисні властивості калини

Калина є дуже корисною у народній медицині. Її часто використовують як допоміжний засіб при лікуванні багатьох недугів. У ягодах калини міститься велика кількість вітамінів А, К, Е, Р. Крім того, у них багато ванадію, калію, кальцію, заліза, марганцю, молібдену, натрію, цинку, фосфору. До того ж, калина багата на фітонциди, дубильні речовини, пектин. У калині так багато заліза, що вона стоїть в одному рядку з чорницею, шипшиною. Мурашина, а також олеїнова, укстова кислоти дають ягідці характерного кислого смаку.

Листя, ягоди, кору калини застосовують при різноманітних хворобах. Вона допомагає при:

  • Застудних захворюваннях, адже знижує температуру.
  • При кашлі, бо є відхаркувальним засобом.
  • При гіповітамінозі, бо є ефективним засобом для лікування.
  • Профілактиці онкологічних захворювань.
  • Алергії, адже є профілактичним засобом цієї хвороби.

Кора калини є ефективним кровоспинним та сечогінним засобом. Крім того, калина може знижувати тиск при гіпертонії, а  також виводить з організму токсини.

Кому протипоказана калина?

Калину не можна вживати під час вагітності. Адже вона викликає скорочення шийки матки. А це в свою чергу може призвести до викидня. До того ж, ягідки збільшують кількість червоних кров’яних тілець. А це може бути небезпечно для плоду. Годуючі мами теж не можуть вживати калину, бо це може викликати алергію у новонароджених. Через те, що калина має сечогінні властивості краще утриматися від вживання її тим, у кого проблеми з нирками і енурез. Якщо калину вживати надто часто, то можуть виникнути тромби, ішемічна хвороба, гіпоксія, значне зниження артеріального тиску.

Калину краще не вживати без попередньої консультації з лікарем.

Що приготувати з калини?

Калина має кисло-гіркий смак і треба знати, що з неї зробити, щоб вживати її було дійсно приємно. Наприклад, можна зробити желе із калини. Для цього потрібно взяти 1 кілограм калини та цукру, а також 2 склянки води. Для приготування ягоди треба перебрати, промити і покласти у друшляк. У киплячу воду потрібно опустити друшляк з калиною і потримати 5 хвилин. Таким чином вийде вся гіркота. Після цього калину перетирають дерев’яною ложкою. Тоді у готове калинове пюре потрібно додати цукор і воду. Тоді желе  варять 50 хвилин. Воно повинно стати густим. Але добре загусне воно в банці.

Для того, щоб покращити настрій і зігрітися восени, можна випити чаю з калини. Для цього варто взяти калину і її промити. Потім розім’яти все у емальованому посуді, залити окропом.  Проварити напій 10 хвилин. Вогонь повинен бути маленьким. До кипіння не треба доводити. Чай варто процідити. А після цього закип’ятити. Перед вживанням налити половину горнятка чаю, а тоді долити окропу, посолодити. Можна додати мед.

Якщо з’явилася застуда, то можна взяти 1 столову ложку промитої калини, 1 чайну ложку потертого імбиру, а також трохи лимону. Всі продукти заливаються кип’ятком. Можна додати цукор, мед або корицю. Чай п’ють теплим. А після того варто трохи полежати. Такий чай є допоміжним засобом при застуді.

Якщо ж хочеться чогось більш екзотичного, то можна спробувати калиновий соус. Для цього беруть чашку  свіжих калинових ягід, половину чашки цукру і ¼ горнятка води, а також чайну ложку лимонного соку. Всі продукти змішують і гріють на вогні. Цукор має розчинитися, ягідки розсипатися. Тоді суміш проціджують, додають лимонний сік. Такий соус використовують як доповнення до сніданку, десертів, м’ясних страв.

Калина – це смачно, корисно, недорого і доступно. Її варто вживати і отримувати насолоду!

Джерело