Парк-музей ”Карпати в мініатюрі”. Графік роботи, що подивитись

Парк-музей ”Карпати в мініатюрі” – унікальна пам’ятка Івано-Франківщини, тематичний музей особливого зразку. Розташований в Яремче, неподалік мальовничої гірської річки Прут. Цей невеличкий комплекс являє собою сукупність найкращих архітектурних споруд, духовних та культурних надбань Західної України. Для туристів це незвичайна пам’ятка, що вражає своїми розмірами та витонченістю планування.

Історія створення музею 

Проєкт плану парку було накреслено ще на початку 2000-х років. Із 2003 року в населеному пункті Яремче поширювалися плітки про створення оригінального музейного комплексу, на території якого будуть розміщені зразки визначних пам’яток Карпат. Це рішення без винятку підтримали всі жителі громади.

Історія створення музею 

Згодом для реалізації задуманого плану знадобився значний клаптик земляної ділянки розміром близько 5 гектарів. Її виділили протягом 2004 року і розпочали планування та креслення місцевості. Першими експонатами були ”Ворохтянська церква” та ”Чорногірський хребет”. Протягом наступних років краєзнавці змайстрували ще кілька споруд, поступово почали відкриватися нові об’єкти. Зокрема, одна з найбільших – ”Бойківщина”. За весь час планування музею було створено близько 100 архітектурних пам’яток Західної України.

Офіційною датою відкриття вважають 2015 рік. Це був проєкт місцевих громадських організацій і Карпатського національного природного парку. Наразі комплекс розміщений в урочищі Жонка. Станом на сьогодні парк продовжує розвиватися, місцеві органи влади та краєзнавці турбуються про поповнення колекції музею-мініатюри, а також підтримують сучасний стан парку.

Експозиції музею

Парк-музей вміщує 18 туристичних принад. Це ті природні та архітектурні пам’ятки, які найчастіше відвідують туристи в Карпатах. Основними об’єктами музею є:

  • відтворені до маленьких деталей церкви та храми;
  • місцеві експозиції, такі як ”Гуцульщина”, ”Бойківщина”;
  • мініатюри карпатських замків – знаменита Хотинська фортеця, Турівський, Меджибізький замок;
  • копії місцевих споруд для зупинок – ресторан ”Гуцульщина”;
  • водойми, озера та унікальний водоспад Пробій;
  • оригінальна міні-залізниця з кам’яними мостами у Ворохті.

Експозиції Парку-музею ''Карпати в мініатюрі''

Ці мініатюри є зменшеними в 25 разів. Більшість цих об’єктів змайстрували скульптори. Всі експонати парку-музею виготовлені в масштабі від 1 до 25, що робить їх зручними для споглядання. Відвідувачі можуть розглянути різні видатні історичні та культурні пам’ятки у зменшеному вигляді. Важливо відзначити, що кожен елемент колекції виготовлений з точністю до деталей, що і дозволяє помилуватися багатьма цікавими об’єктам Карпат в одному місці. Вся територія парку поділена на кілька тематичних зон. Це спеціальні підрозділи гірських масивів, озер та водоспадів, церков і храмів. Для огляду експонатів музею-парку ”Карпати в мініатюрі” чудово обладнано кілька пішохідних доріжок.

Цікаві факти про парк

Парк був створений, за словами ініціатора Юрія Карпіна, для певної категорії туристів. Зокрема, це люди з обмеженими можливостями, ті, хто за певними обставинами не в змозі побачити всі архітектурні пам’ятки Західної України.

  1. Станом на сьогодні музей відвідує тисячі туристів з усієї України, які відзначають, що це найкраще тематичне місце Карпат.
  2. Окрема зона присвячена повністю історичним моделям транспорту – гуцульські вози, кінні екіпажі, залізниці.
  3. В музеї діють інтерактивні елементи, такі як міні-потяги та залізнична станція, що дозволяють гостям самостійно взаємодіяти з ними.
  4. Цікавою областю для туристів є оригінальні мініатюрні копії музичних інструментів, пам’ятників, фортифікаційних споруд.
  5. Найдовше з усіх споруд виготовляли ресторан ”Гуцульщина” – протягом 5 місяців. А парк готували до відкриття майже півтора року.

Що цікавого подивись поблизу?

Найближчим місцем до парку-музею є звіринець – вольєрне господарство в Яремче. Створений з метою захисту та надання всіх необхідних природних умов для збереження та збільшення популяцій диких тварин, в основному лісових та гірських видів. Місцевість, розміром 5,3 гектари, зовсім не схожа на будь-який інший зоопарк. Тут є великі вольєри та просторі території, де тварини почувають себе цілком природно.

Водоспад ”Пробій” – унікальна природна пам’ятка Західної України. Знаходиться на річці Прут на території Карпатського національного природного парку. Один з найбільших водоспадів Карпатських гір. Його висота сягає 8 метрів, проте місцеві жителі подейкують, що були часи, коли водограй являв собою 25-метровий нескінченний потік кришталево чистої води.

Що подивитись поблизу парку-музею.

Водоспад ”Дівичі сльози” – невеличкий водограй висотою до 2 метрів. Розміщений в урочищі Жонка, яке оточують гірські скельні відступи та густий сосновий ліс. Назва водоспаду походить завдяки мальовничому стоку води, який розсипаючись донизу несе свої води, неначе дівочі сльози. Поруч з перлиною Карпат знаходяться дерев’яні альтанки та лавочки.

Як доїхати до парку-музею?

Дістатися території парку-музею можна громадським транспортом. З обласних центрів Львів та Івано-Франківськ до населеного пункту Ворохта потрібно доїхати маршрутним таксі або автобусом. За центром села до ”Карпат в мініатюрі” є пішохідна доріжка, куди і варто прямувати до парку вулицею Степана Бандери до вулиці Михайла Грушевського.

Парк-музей ”Карпати в мініатюрі” розташований в урочищі Жонка, на території національного природного парку, по вулиці Грушевського, 29.

Автомобілем ще простіше дістатися обраної локації. Після заїзду в Яремче проходить шосе Н09, по якому варто рухатись з навігатором.

Як доїхати?

Якщо їхати потягом, то потрібно дістатись залізничної станції Яремче, яка знаходиться неподалік від музею. Далі можна дійти пішки або ж доїхати автобусом прямо із залізничного вокзалу.

Графік роботи та ціни ”Карпат в мініатюрі”

Парк-музей відчинений з понеділка по неділю. В понеділок він працює з 12:00 до 20:00, в інші дні тижня – з 10:00 до 20:00.

Квиток для дорослих коштує 30 гривень, діти ж можуть відвідати унікальну пам’ятку Івано-Франківщини за 20 гривень.

Для окремої категорії осіб, таких як дітей до 6 років, учасників бойових дій, інвалідів вхід є абсолютно безкоштовним.

Деталі за номером телефону: (099) 192 52 00.

Івано-Франківщина вражає різноманіттям природних та культурних пам’яток, визначних архітектурних об’єктів та колоритною природою довкола. Однією з таких є парк-музей ”Карпати в мініатюрі”, який з кожним роком стає популярнішим та приваблює все більше туристів з різних куточків України. Це місце, де природа, історія та духовність стала одним цілим, а минуле з сучасним переплелось навіки. Тож поспішайте відвідати цей дивовижний парк-музей, і незабутні емоції, красиві світлини та гарне проведення часу вам гарантовано.

Більше про цікаві місця України читайте в рубриці Туризм на нашому порталі.

Джерело