У Києві зростає смертність він коронавірусу

Сергій Чумак, головний державний санітарний лікар Києва, заявив, що з кожним тижнем фіксується дедалі більше лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус серед киян.

У травні було зареєстровано 266 осіб, які захворіли у Києві. У червні – 199, а у липні – аж 1,66 тисячі.

«За два тижні серпня кількість хворих на коронавірусну інфекцію склала 1,28 тис. осіб. Загалом серед хворих переважають діти, за два тижні серпня захворіло 174 дитини. Причина в тому, що люди у нас розслабилися та забувають про елементарні речі — миття рук після вулиці, перебувають у місцях скупчення людей без масок», — сказав Чумак.

Додалося й те, що в Києві почастішали повітряні тривоги: люди частіше йдуть в укриття, і якщо там є хворий на коронавірус, він стає джерелом поширення інфекції.

Головна порада на сьогодні така: захворіла — сиди вдома, наголосив Чумак.

Також дуже важлива вакцинація. Людям потрібно вакцинуватися, щоб унеможливити тяжкі наслідки хвороби. З початку року у Києві 59 людей померли від ускладнень коронавірусної хвороби. Тільки за два останні тижні зареєстровано три летальні випадки», – додав він.

Чумак також заявив, що щотижня фахівці доставляють до референс-лабораторії зразки біоматеріалу вже підтвердженого коронавірусу.

«Згідно з отриманими результатами, найпоширеніший у Києві штам вірусу — Omicron та його різновиди. Минулого тижня було зафіксовано два випадки його підвиду – це штам вірусу FLiRT. Його симптоми такі, як у інших штамів COVID-19 – лихоманка, загальна слабкість, головний та м'язовий біль, нежить, підвищення температури, кашель, втрата смаку та нюху», – уточнив медик.

Він порадив, у разі підозри на хворобу, не висувати припущень, а одразу звертатися до фахівців чи скористатися тестом.

Незважаючи на надто швидке поширення інфекції, у Києві поки що не планують запроваджувати обов'язковий масочний режим, як це було на початку пандемії.

«Захисні маски зараз передусім потрібні людям, які відчули, що вони захворіли чи мають підтверджений діагноз. Щоб не поширювати вірусної інфекції, бажано, щоб такий хворий носив маску, якщо вимушено відвідує місця масового скупчення людей — метро, магазин, транспорт», — пояснив Чумак.

Нагадаємо, в Україні фіксується черговий сплеск коронавірусу.

Джерело: Фраза.юа