Камʼянець-Подільська фортеця: історія та цікаві факти

Камʼянець-Подільська фортеця – одне з семи чудес України. Вона поєднала захоплюючу давню історію, архітектурну велич і карту, а також не перешкоджає сучасному розвитку. За це її справедливо називають головною памʼяткою країни.

Історія. Від Русі до сучасності

Точної дати створення фортеці немає. Одні схиляються до ІХ століття, інші – до ХІ. Єдине, на чому сходяться вчені – те, що за часів Галицько-Волинського князівства там стояв деревʼяний частокіл. Потім дерево замінили на каміння. Новітні інновації не вберегли місто від хана Батия, який у 1240 році знищив половину населення, а іншу – поневолив на довгі десятиліття.

1362-ого стався кардинальний переворот в історії твердині. У битві під Синіми водами литовський князь Ольгердт розбив монгольське військо. Відтоді замок перебував у владі пʼятьох братів і племінників правителя: Костянтина, Федора, Бориса, Юрія й Олександра.

Історія. Від Русі до сучасності

Улітку 1502 львівський і Руський староста Станіслав Ходецький займався зміцненням фортеці. Шляхтич укріпляв стіни, забезпечував її амуніцією, закупляв нову зброю.

На початку ХVI ст. Укріплення перебувало в облозі Султана Османа. Зрештою турки взяли його під проводом Візира та його 300,000 армії.

1793 – рік, коли твердиня стала стратегічним королівським містом, центром Подільського воєводства. Під час війн вона допомагала оборонятися Польщі. Високі міцні мури, глибокий рів, вдале розташування – робили її майже непохитним фортом.

Згодом замок перейшов до Російської імперії, яка проголосила його тюрмою. З тих часів доглядом бастіону ніхто не займався. Далі на нього чекали Перша та Друга світові війни, але він зміг встояти.

Тепер – це історико-архітектурний заповідник, який став одним з найбільших центрів українського туризму.

Легенда про Кам’янець-Подільську фортецю

Західна частина нашої країни повна цікавих легенд. Одна з них розповідає про похід турків на Кам’янець-Подільський. Після перемоги над Хотином, Осман ІІ і 200,000 турецьких воїнів готувалися йти на Камʼянець. Невідомо, що приворожило османського правителя, але він не міг відвести очей від нього. Султан запитав у свого вірного слуги: «Хто звів такий дивовижний замок?» Той відповів: «Аллах приклав до цього руку!» На це падишах сказав: «Нехай Аллах і завойовує місто»

Кам'янець-подільська фортеця легенди.

Кам’янець-Подільська фортеця цікаві факти про неї

  1. За всю історію твердиню взяли лише двічі: 1393 князь Вітовт, 1672 завдяки великій перевазі у численності Османська імперія.
  2. Біля памʼятки знімали фільми «Тарас Бульба», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Той, хто пройшов крізь вогонь» і «Народжені бурею»
  3. Щороку там проводять фестиваль повітряних куль. Крім нього – «Остання столиця», «Земля героїв» і «Terra Heroica».
  4. До 1950-их років була військовим обʼєктом. Та з появою розвинутої вогнепальної зброї великої цінності не несла.

Старий і новий замок

Фортеця складається із двох частин. Кожна – прекрасна і неповторна. Не можна виокремити якусь основну.

Стара частина – серце форту. ЇЇ площа близько 1,5 гектара. Має форму неправильного чотирикутника, якого оточують 11 башт.

Нове укріплення зʼявилося для підсилення обороноздатності. Над цим працювали голландські архітектори. Щоб потрапити із Старого складової до Нової створили деревʼяний міст. До нашого часу ця частина збереглася гірше за іншу.

Туризм і відвідування.

Туризм і відвідування

Фортеця розташована в південно-західному кінці Камʼянця-Подільського. Добратися туди не є проблемою. Автобус, таксі, пішки – основні способи дістатися.

Відчиняється вона о 9:00, зачиняється о 17:00 кожного дня. Лише в понеділок робочий день закінчується біля 16:00. Старий замок можна відвідати на годину довше (до 18:00 і 19:00 відповідно).

Ціна вхідного квитка – 100 грн. Екскурсія містом і музеєм разом обійдеться в 1600 грн.

Після повномасштабного вторгнення стало «модним» подорожувати Україною. Наша країна має безліч культурних, історичних і архітектурних памʼяток, які нічим не гірші за європейські. Камʼянець-Подільська фортеця повинна стати для вас місцем, яке неодмінно треба відвідати.

Більше про цікаві місця України читайте в рубриці Туризм на нашому порталі.

Джерело