Що має бути в авто: найнеобхідніші для водія речі

Автомобіліст повинен вирушати у будь-яку поїздку, взявши з собою необхідне приладдя. Такі предмети можна умовно поділити на дві категорії – корисні дрібнички, потрібні для догляду за машиною та дрібного ремонту, і обладнання та документи, які зобов’язує водія мати при собі законодавство. Саме про найпотрібніші речі для водія і поговоримо у сьогоднішній статті.

До першої групи можна віднести робочі рукавички, автомобільні ганчірки та губки, щітку-скребок, скотч, суперклей тощо. А про ті речі, які в автомобілі мають  бути обов’язково, можна прочитати далі.

речі для водія

Документація

Водій повинен завжди мати при собі пакет документів, що забезпечують підтвердження його особи та засвідчують право власності на транспортний засіб.

Маються на увазі наступні документи:

  • паспорт громадянина України (внутрішній чи закордонний) або ID-картка;
  • права (водійське посвідчення);
  • технічний паспорт автомобіля;
  • свідоцтво про його реєстрацію;
  • страховка – поліс КАСКО чи ОСАЦВ;
  • документ, що підтверджує право на користування даною автомашиною – це може бути доручення й угода про куплю-продаж.

Для зручності та надійності дана документація повинна знаходитися в одному місці. Бажано для неї завести окрему, спеціальну папку.

Обладнання, прописане в ПДР

Спектр речей, які мають входити до базової комплектації автомобіля, відомий кожному автомобілісту, що закінчив курси водіїв та отримав водійське посвідчення.

набір автомобіліста: речі для водія

Даний перелік включає наступне приладдя:

  • вогнегасник – згідно діючих стандартів, він для легкової автівки має бути порошковим, мати вагу від 2 кг та знаходитися в доступному місці;
  • аптечку медичну автомобільну – необхідним складовими цього кейсу повинні бути набори, які використовуються для допомоги під час травм, у тому числу для зупинки кровотечі (джгут, бинти, просякнуті антисептичним розчином серветки тощо), та фармацевтичні препарати:
  • знак аварійної зупинки – рівносторонній трикутник, виготовлений із світловідбивальних (флуоресцентних) планок червоного кольору;
  • люмінесцентний жилет зі смужками, що відбивають світло – такий предмет одягу виконує сигнальну функцію і є обов’язковими під час здійснення термінового ремонту на дорозі в темну пору доби або за несприятливих погодних умов (туман, дощ).

За відсутності у транспортному засобі відповідних речей водій притягається до відповідальності – з нього стягується штраф.

Додаткові предмети, які бажано брати в поїздку

Існує також багато інших речей, які варто брати з собою, вирушаючи на авто, особливо якщо передбачається неблизький маршрут.

речі, які повинні бути в салоні авто

  1. Набір найнеобхідніших інструментів. Він стане в нагоді у випадку раптової та непередбачуваної поломки авто. Базові елементи – гайкові ключі, викрутки, домкрат та запасне колесо. Звісно, водій повинен уміти всім цим інструментарієм користуватися.
  2. Особисті речі. Маються на увазі запасні окуляри або лінзи для водіїв зі зниженим зором, а також сонцезахисні окуляри. Не завадить і кілька запасних, чистих предметів вбрання – змінних та теплих речей.
  3. Ключі. Не варто їхати з дому, не прихопивши дубліката, додаткового комплекту ключів від своєї оселі, гаража тощо.
  4. Гарнітура для смартфона. Такий аксесуар, закріплений в інтер’єрі авто, забезпечить гучний зв’язок у салоні під час поїздки та дозволить автомобілісту безпечно й комфортно спілкуватися по телефону без необхідності зупинки.
  5. Паперова карта. Іронія щодо того, що цей предмет в епоху інтернету та GPS-навігаторів є морально застарілим, не зовсім доречна. Якщо передбачається неблизька дорога, не можна бути стовідсотково впевненим щодо наявності постійного онлайн-зв’язку, який відповідає за завантаження віртуальної карти.

Можуть стати в пригоді у дорозі й такі аксесуари, як ліхтарик, ножиці, ніж, запасні лампочки, люмінесцентна фольга та підвіска-ароматизатор. Також рекомендується завжди мати в салоні пляшку чистої питної води, краще негазованої. Вода дозволить втамувати спрагу та вимити в разі необхідності руки.

Інколи в поїздку варто прихопити і їжу для легкого перекусу, наприклад, снеки та фрукти. Вони будуть особливо актуальними, якщо вашими пасажирами є діти.

Джерело