Борщівник тут ні до чого: чому борщ так називається

Джерело: unian.ua

Кожен українець, який вважає, що немає нічого кращого, ніж тарілка червоного борщу “вприкуску” з чорним хлібом, салом і часником, має знати, чому назвали борщ саме так і хто насправді родоначальник страви.

Чому борщ назвали борщем – екскурс у словники

Дослідники назви першої страви відштовхуються від словників слов’янських мов, де слово “борщ” походить від назви рослини – “борщівник”. Але важливо не плутати його з небезпечним отруйним представником флори, від якого легко можна отримати опік – це борщівник Сосновського. А той, з якого раніше варили червоний суп, був абсолютно безпечним – звичайним борщівником, який зараз називається “європейський”.

Рецепт старовинного борщу має зовсім інший вигляд, ніж сучасна варіація, а саме:

  • буряковий квас розбавити водою;
  • залити рідину в чавунець;
  • довести до кипіння;
  • викласти туди ж нарізаний буряк, капусту, моркву та інші овочі;
  • поставити в піч.

Після готовності борщу його заправляли сметаною і подавали до столу.

Цікаво, що той червоний борщ, який ми звикли їсти зараз, із картоплею почали готувати тільки в XIX столітті. Саме в такому вигляді він дійшов до наших днів і став улюбленою стравою багатьох людей. Справжній український борщ обов’язково має готуватися з буряком (саме він дає насичений колір) і на м’ясо-кістковому бульйоні, хоча за старих часів м’ясо прості селяни “бачили” тільки на свята, а в звичайні дні обходилися товченим салом і часником.