Гранат: Чому потрібно їсти гранат? Які корисні речовини є в гранаті та як його правильно їсти

Гранат – це яскравий і смачний фрукт, який радує споживачів у холодну пору року. З травня по серпень він цвіте. А плоди з’являються у вересні-жовтні.

Які корисні речовини має гранат?

Даний фрукт багатий на вітамін А, В, С, Е. Крім того, у ньому є фолієва кислота, а також цинк, магній, калій, залізо,  поліфеноли. Саме тому гранат має дуже високий рівень антиоксидантів. Найбільше антиоксидантів міститься у гранатовому соці. Для більшої користі варто вживати гранат разом із насінням.

Середній гранат може важити приблизно 300-400 грам. У ньому може бути приблизно склянка зерен.  У 100 грамах міститься приблизно 80 кілокалорій. Якщо щодня з’їдати хоча б невелику його порцію разом з насінням, то можна отримати велику користь для організму.

Чому потрібно їсти гранат?

Цей плід варто вживати тому, що це смачно і дуже корисно. Адже він важливий для здоров’я. Гранат має цілющу дію на організм, адже:

  • Робить біль у суглобах меншим. Він зменшує запалення в організмі, полегшує біль, знімає набряки. Є допоміжним засобом при лікуванні артриту.
  • Може захистити судини. Гранатовий сік зменшує кількість поганого холестерину, захищає організм від атеросклерозу.
  • Є профілактичним засобом для утворення зморшок. Чим старша людина, тим повільніший процес утворення антиоксидантів. А саме вони відповідають за утворення зморшок. А так як в цьому фрукті антиоксидантів багато, то він позитивно впливає на стан шкіри. У плоді є гранатова кислота, а вона сповільнює процес старіння і зменшує вологість шкіри.
  • Може урівноважити рівень цукру. У  цьому фрукті багато клітковини. А саме вона може зробити рівень цукру стабільним.
  • Є профілактикою онкологічних захворювань.Оскільки плід багатий на антиоксиданти, то він робить організм стійкішим і міцнішим. Вчені проводили дослідження, які показали, що часте вживання гранатового соку може запобігти появі раку передміхурової залози або товстого кишечника.
  • Поліпшує пам’ять. Гранатова кислота, яка міститься у фрукті, допомагає робити пам’ять кращою. Крім того, вона важлива і при лікуванні хвороби Альцгеймера.
  • Лікує закрепи. У гранаті багато клітковини, яка допомагає позбуватися закрепів. Але, якщо їсти надто багато гранатів, то клітковини стане аж дуже багато в організмі, що буде сприяти закрепам. Тому вживати його варто в міру.
  • Знижує тривожність, він може бути профілактикою депресії.
  • Може відновлювати сили, підвищує витривалість.
  • Може піднімати рівень гемоглобіну у крові.
  • Є корисний для тих людей, які страждають на вегето-судинну дистонію.

Як правильно вживати гранатовий плід?

Найкраще пити гранатовий сік свіжим, адже саме так він зберігає найбільшу кількість корисних і поживних речовин. У шкірці гранату є дубильні речовини. Якщо сік роблять методом пресування, коли використовується  і шкірка, то такий сік є більш корисним.

Найкраще їсти гранат разом з насінинами, адже це важливо для профілактики раку і запальних захворювань.

Перед тим як їсти гранат,  варто порадитися з  лікарем. Адже він може вступати у дію з деякими лікарськими препаратами. Найбільше він взаємодіє з препаратами для розрідження крові.

гранат: поживні властивості

Якщо людина хворіє на цукровий діабет, то їй потрібно вживати менше гранату, ніж звичайним людям. Зазвичай, це чайна ложка зерен на добу.

Крім того, якщо в людини є гіпотонія, то їй не варто їсти гранат. Адже він може знижувати артеріальний тиск.  Фрукт не можна їсти при гострих запальних проблемах із шлунком і кишечником, а також при геморої у стадії загострення.  Не вживають гранат і при хронічних закрепах. Треба з обережністю пити його  сік, адже він погано впливає на зубну емаль. Тому краще сік пити через трубочку.

Якщо хочете використати виключно шкірку граната, то  треба порадитися з лікарем. Адже в ній є алкалоїди, а вони вважаються отруйними.

гранат та його користь

Гранат – дуже корисний, але його потрібно їсти в міру. Варто вживати не більше одного граната в день.

Джерело