Тур вихідного дня: незвична Олика на Волині. Історія міста та видатні пам’ятки культури

Якщо хочеться насолодитися чимось неповторним, романтичним, давнім, але при цьому є бажання зекономити, потрібно обрати для відвідування містечко (хоча, насправді селище) – Олика. Такий тур дуже самобутній і в той же час бюджетний для туристів, що точно зможе порадувати.

Містечко з історією

Олика – це невелике містечко, яке розташоване у Луцькому районі на Волині. Відстань від обласного центру – 41 кілометр. Вперше про нього згадували у 1149 році ще у Іпатіївському літописі.  Олика має надзвичайно давню і цікаву історію. Місто у 1564 році отримало Магдебурзьке право.

З XVI століття містом володіли Радзивілли.  У 1656 році Олика перейшла у власність князя Михайла Паца.

У 1702 році шведами в Олиці було спалено повністю все. Пізніше містечко й далі належало до роду Радзивіллів. Під час їхнього правління і володіння бувало різне, але в кінці кінців ним керували саме вони.

У 1803, 1823 роках в Олиці вирували величезні пожежі, які руйнували містечко.

У позаминулому столітті поступово Олика почала занепадати. Її стратегічне значення перестало бути таким важливим. Вже у 1838 році зруйнувалися споруди семінарії, колегіуму. А у 1870 році повністю згоріла ратуша, де зберігалися важливі історичні документи.

У позаминулому столітті в Олиці жили в основному бідні євреї. Містечко постраждало під час Брусиловського прориву у 1916 році. Останнім представником Радзивіллів був Януш Францішек. Крім того, за час окупації у містечку було єврейське гето.

Після того як Олика увійшла у склад Радянського Союзу, містечко занепало і стало дуже провінційним. Відновлення міста розпочалося у 2021 році. Але через війну практично призупинено.

Давній замок

Найвеличнішою спорудою містечка є замок. У 1564 році князь Микола Радзивілл розпочав будівництво палацу. Замок постійно добудовувався, розбудовувався, хоча був дуже добре укріплений. У 1640 році Альбрехт Радзивілл повністю реконструював замок. Споруда чудово витримувала облоги, була однією з найкращих фортець свого часу.

Вже у 1686 році був зроблений перший опис замку. Тут були палац, вежі, в’їзні брами.

У 1702 році містечко Олика було спалене, але замок був добре укріплений, тому вистояв. Після війни зі шведами  комплекс перестав бути фортецею. Його використовували здебільшого як палац. Тут були кілька поверхів, порталів, галерей, прикраси, склепіння, балкони. У 1760 році була завершена реконструкція, розпочата Михайлом Радзивіллом. З’явилися нові елементи, частина палацу була побудована у стилі бароко.

У 1812 році у замку влаштували військовий шпиталь російських військ. Він проіснував тут аж до 1837 року. Але вже у 1840-му році палац просто перестали використовувати. Він стояв пусткою аж до 1882 року. Через відсутність догляду, палац і його інтер’єри почали руйнуватися і занепадати.

У 1883 році Фердинанд Радзивілл ініціював нову реконструкцію. Вона тривала цілих 30 років. Автором проекту був Зигмунд Горголевський. Він відомий тим, що спроектував театр опери і балету у Львові.

Під час Першої світової війни палац мав руйнування. Відновлював замок його останній власник – Януш Францішек Радзивілл.  У 1939 році він назавжди покинув палац. Деякі речі звідси було вивезено і зараз вони знаходяться в колекції краєзнавчого музею у Луцьку. З того часу замок почав занепадати і руйнуватися. Тут були великі пожежі, під час яких вигоріло майже все, дах обвалився. Лишилися лише окремі вцілілі елементи. З 1945 року на території замку був кінний завод.

А з 50-х років минулого століття до 2021 року тут існував один з корпусів Волинської психіатричної лікарні. Це остаточно перетворило розкішний палац на жалюгідне видовище з синіми стінами і запахом хлору.

Проте у 2021 році стартувала «Велика реставрація». Загальна вартість відновлення замку – 474 мільйони гривень. У 2021 році розпочалися археологічні роботи.  Замок було внесено у склад Волинського краєзнавчого музею. В тому ж році було виділено 10 мільйонів гривень на роботи, пов’язані з реконструкцією.

28 червня 2021 року був влаштований фестиваль «Олицька Переберія». Тоді ж до палацу прийшли перші туристи, були відкриті підземелля. Більшість з них ще не розчищені, але весь палац буквально пронизаний ними. У той же день був презентований путівник по замку.

Посильну допомогу у відновленні замку обіцяють внести нащадки Радзивіллів – Мацей та Анна, а також міністерство культури та спадщини Польщі.

Інші пам’ятки містечка

Крім замку, у Олиці можна побачити величний костел святої Трійці. Закладений у 1588 році. Новий собор було збудовано у 1640 році. Будівництву покровительствували Радзивілли.  Храм збудований у стилі бароко. Нині належить римо-католицькій церкві. В 2013 році була розпочата реставрація храму за польський кошт. Пізніше тут буде санктуарій Діви Марії. В ньому планується встановлення копії ікони, яка свого часу перебувала у замку в Олиці.

Біля костелу розташована розкішна дзвіниця. Збереглося чимало старих фото з інтер’єрами і екстер’єрами собору. На великі свята у костелі відбуваються меси. Храм розташований на вулиці Тараса Шевченка, 2. Крім того, можна побачити і в’їзну Луцьку браму. Вона єдина, яка збереглася із колишніх зовнішніх укріплень містечка. Розташована на вулиці Луцькій.

Олика – це великий музей під відкритим небом. Тут не потрібно купувати квитки. А можна просто насолоджуватися старовиною, історією, самобутністю і давніми пам’ятками, які дарують відчуття повернення у минуле.

Джерело