Природні та архітектурні пам’ятки Тернопільщини. Що може зацікавити туриста?

Подорожі Україною – це завжди пізнавально та колоритно, адже завжди приїжджаючи в іншу область розумієш, як багато не знав про країну в якій проживаєш. Як в кожному регіоні відрізняються звичаї, кухня, діалект.

Сьогодні ми порадимо вам кілька місць, що частенько ваблять туристів з усієї України та закордону.

  • Печера Оптимістична 

Печера, що є найдовшою в Україні та 6 по всьому світу. Завдовжки становить 264 576 метрів, а глибина становить 20-80 метрів. Гіпсова печера вважається пам’яткою загальнодержавного значення та занесена до книги рекордів Гіннеса. Розташована в лісовому урочищі “Королівка” Чортківського району. Пам’ятку вважають однією з найгарніших і найпотаємніших місць в Україні, адже вона є не повністю досліджена. Печера має значну кількість підземних озер, одне з який , “Мікрон”, претендує на статус найбільшого підземного озера в Україні. Відкриття печери відбулося у 1966 році, роком раніше львівські науковці проводили топографічне знімання печери “Вітрова”, місцеві відвели їх до струмка, що був розташований неподалік печери та вів під землю. Тоді відкрити печеру так і не вдалося, проте її почали досліджувати через рік. Дослідивши 400 метрів, вчені дійшли висновку, що печера завдовжки не більше 3 кілометрів, проте вони допустилися помилки і печера стала найбільшою на той час на території Радянського Союзу. На сьогодні, екскурсоводи залюбки проводять туристів по цих дивовижних тунелях, розповідаючи безліч цікавих фактів та історій, які точно не знайдеш в інтернеті.

  • Червоногородський або Джуринський водоспад

Природна пам’ятка національного значення та найвищий рівнинний водоспад в Україні. Розміщується на річці Джурин, в урочищі “Червоне” та є частиною Національного природного парку “Дністровський каньйон”. Назва водоспаду утворилася завдяки місту Червоногород, яке існувало неподалік декілька століть тому. У місця, що зачаровує своєю красою є кілька версій виникнення. Ось найвідоміша: під час облоги Червоногородського замку у 1672 році, Османській війська, аби отримати доступ до стін фортеці перерізали кам’яний кряж між двома сусідніми ділянками річища Джурина. Інші факти та версії вам обов’язково розкажуть під час екскурсії, на яку ласкаво запрошують туристів.

  • Чортківський замок 

Унікальна пам’ятка архітектури XIV століття, епохи ренесансу. Споруда відноситься до національного заповідника “замки Тернопілля”. Розташовано у місті Чортків, на території місцевості “Вигнанка” під горою. Роком заснування замку вважається 1610, а засновником Станіслав Гольський. Саме в цих роках місто перейшло у власність родини шляхтичів Гольських. І на місці дерев’яних стін почалися зводитися кам’яні мури. Стіни замку бачили та чули багато, пережили безліч облог та відомих власників, адже у 1648 році місто Чортків стало одним з епіцентрів національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Кілька раз козаки брали споруду в облогу, а у 1655 році до московсько-козацького полону попали воїни, що обороняли замок, разом з власником Павелом Потоцьким.

Також кам’яні мури вистояли і численні татарсько-турецькі навали, зокрема в роки правління Мехмеда IV та Сулеймана ІІ.

  • Почаївська Успенська лавра

Одна з найбільших православних святинь в Україні, що знаходиться у місті Почаїв Кременецького району. Місце з великою та довгою історією. За старовинною легендою монастир заснували ченці Києво-Печерської лаври, що втекли у 1240 році від татарської навали. Перша писемна згадка датується 1527 роком. А в 1597 році Анна Гойська подарувала монастирю чудотворну ікону Божої Матері, яку пізніше відправили на Волинь. Також неподалік від святині знаходиться джерело Святої Анни, подейкують, що воно має цілющі властивості, а температура там не змінюються круглий рік та становить 4 градуси.

Отож, сподіваємося ви знайшли для себе щось нове та цікаве. Вдалої екскурсії та гарно відпочити!

Джерело