Як розпочати власний бізнес? Покрокова інструкція

Власний бізнес! Наскільки це вираз для багатьох є межею мрій. Адже в деяких із нас, досі існує стереотип, що бізнесмен, це однозначно багата людина, яка практично нічого не робить, тому що інші працюють на неї, а вона просто отримує прибуток і «купається, як сир у маслі». Як би не так! Достатньо лише розуміти, що в перекладі з англійської, слово «Business» буквально означає «справу». Відповідно, бізнесмен – це та людина, яка має свою справу, а відповідно, повинна не тільки працювати більше за інших, а й берегти, ростити та розвивати її як власну дитину. А це вже велика відповідальність. Чи готові ви її взяти на себе?

Другий стереотип – це те, що розпочати свій власний бізнес можна лише маючи певну суму фінансових коштів. Або ж заступництво «згори». Так, все це, безперечно, великі плюси, але ніяк не правило, навіть з якого бувають винятки. Як показує статистика, більшість підприємців у всі часи та у всіх країнах починали свій бізнес з нуля. У тому числі йдеться і про всесвітньо відомі торгові марки. Тому було б бажання, а все інше у ваших руках. Ну а ми дамо пару корисних порад, які, можливо, допоможуть вам зробити перші і найголовніші кроки в цьому напрямі. А точніше, до своєї мрії та фінансової незалежності.

  • Вибирайте те, що вам до вподоби.

Мудрі люди кажуть – якщо хочеш заробити багато грошей, перетвори своє хобі на свій бізнес. Іншими словами, щоб бути успішними, потрібно займатися тим, що ви любите, і в чому добре знаєтеся. І не потрібно дивитися на інших, діяльністю яких, хай навіть і дуже прибутковою, є те, про що ви не маєте жодного поняття. Інакше, ви тільки «наб’єте шишок», отримаєте якийсь елементарний досвід, який, швидше за все, вам не знадобиться і витратите час. Натомість, краще розвивайте свої сильні сторони і вибирайте той бізнес, який близький вам за духом. 

  • Де взяти оборотні кошти?

Це питання хвилює багатьох. Тим більше, що основне правило будь-якого бізнесу, це «вкласти, щоб потім отримати». І це правда. Однак, не варто думати, що для того, щоб розпочати власний бізнес, потрібно багато грошей. Через що, багато хто навіть пускається в крайнощі. Наприклад, навіть продають квартири, чого, звичайно, ні в якому разі не можна робити. Це саме той випадок, коли краще синиця в руках, ніж журавель у небі. Натомість, варто скористатися власними накопиченнями, позичати грошей у друзів або знайомих, якщо це так необхідно, або взяти позику в банку під бізнес-проект.

  • Все велике починається з малого.

Не потрібно форсувати події в очікуванні того, що вже зовсім скоро гроші поллються на вас рікою. Так, дива бувають, але все ж таки, бізнес відноситься до поняття з розряду раціональних. І якщо вам здається, що комусь пощастило, то це тільки зовнішня картинка або верхівка айсберга. Можливо, перед підйомом була досить довга підготовка або достатня база знань, завдяки якій людина змогла дочекатися «хвилі», схопити її, і потім серфити  на ній, збираючи бонуси. Тому візьміть за правило мати терпіння і не поспішати, бути вдячними за те, що нехай ви навіть не у великому профіті, зате не в мінусі, і якщо щось не вийшло з першого разу, не потрібно намагатися виправити помилку, вливаючи в бізнес додаткові кошти. Натомість, варто поглянути на ситуацію з боку, проаналізувати її і визначитися з подальшим планом дій.

  • Тримайте руку на “пульсі”.

Ніколи не зациклюйтесь на одному виді діяльності, а натомість, дивіться на всі боки. Для того, щоб розуміти, що на сьогоднішній день, а ще краще в перспективі користується або користуватиметься найбільшим попитом. Це потрібно робити постійно. Але особливо важливо, і навіть обов’язково зробити це перед тим, як ви відкриєте свою справу. Як кажуть – сім разів відміряй, один відріж. Адже від того, наскільки правильний вектор діяльності ви оберете, залежить успіх вашого бізнесу. А точніше, коли, і в якому обсязі він почне приносити такий бажаний прибуток.

  • Спілкуйтеся з однодумцями.

Можливо, з цього можна було б розпочати. Адже як відомо, людину робить її оточення. Тому, якщо ви спілкуватиметеся з багатьма успішними підприємцями, причому, незалежно від їхнього рівня, то зможете багато чому від них навчитися, підкреслите масу корисної інформації, і, звичайно ж, надихнетеся. Але найголовніше, це дасть вам можливість вчитися не на своїх помилках, а на чужих, тим самим бути на голову попереду конкурентів. Удачі, натхнення та гарного прибутку!

Як ви вже, напевно, змогли переконатись – немає нічого неможливого. Головне – бажання, терпіння та наполегливість. А також бажання постійно розвиватися та навчатися. Причому не лише на своїх помилках, а й на чужих. Тим більше, сьогодні, можливостей для того, щоб почати, покращувати, і розвивати свій бізнес більш ніж достатньо. Чому також сприяють і сучасні IT технології, що допомагають оптимізувати бізнес, показати його сильні та слабкі сторони, а також заощадити ваш час. Так що, ще один маленький секрет – як тільки ваша справа почне розвиватися, подумайте про те, щоб купити той чи інший програмний продукт, що відповідає вашій діяльності.

Джерело