Подорож Україною. Топ 5 маловідомих міст Західної України. Огляд та фото

В Україні є місця, які дуже популярні та відомі. Та можна провести вихідні у не менш цікавих та не таких розрекламованих містечках. Особливо їх багато на заході нашої держави. Пропонуємо вашій увазі п’ятірку неймовірних за цікавістю міст, які розташовані у західних регіонах країни.

Белз

Це місто є найдавнішим на Львівщині, воно розташоване на півночі області. Лежить за 72 кілометри від Львова та за 70 кілометрів від волинського міста Володимир. До кордону з Польщею – 5 кілометрів.  Белз вважається одним з найдавніших міст України. Вперше про нього згадали у літописі 1030 року. Тоді розповідалося про те, що Ярослав Мудрий відвоював даний населений пункт у поляків.

Місто лежить на берегах річки Солокія. Воно має помірно-континентальний клімат, оточене вологими болотами, недалеко протікає Західний Буг. Давня історія лишила тут дуже багато слідів. І кожна епоха лишала по собі якісь пам’ятки. Тому зараз тут можна знайти чимало цікавого: і дерев’яну забудову, яка нагадує Прикарпаття, і  ратушу та багато каплиць з яскравим австрійсько-польським відтінком, і давні церкви з козацькою, римо-католицькою архітектурою.

Тут майже не лишилося прямих нащадків белзьких міщан. Адже у минулому столітті місто постійно переходило під владу різних країн. На початку 20-го століття тут було багато поляків, євреїв та українців. А потім були знищені всі євреї, виселені українці та заселені поляки. У 1944 році Белз став частиною Польщі. Тут не проживали українці. Та у 1951 році містечко знову було передано Радянському Союзу. Воно було заселене українцями з різних регіонів. На даний момент у Белзі проживає приблизно 2200 жителів.

Устилуг

Це невеличке прикордонне містечко на Волині, яке відоме тим, що саме тут розпочинається митний перехід Устилуг-Зосин. До Луцька – 88 кілометрів, до Володимира – 12.  Саме тут Луга впадає в Західний Буг. Через міст Дружби можна потрапити до Польщі. Містечко невелике і затишне. Через те, що саме через нього проходить безліч автомобілів і автобусів, що їдуть у Європу, тут розвинена соціальна сфера, торгівля.

Устилуг – це компактне і дуже давнє місто. Вперше згадується у 1150 році у літописі. Люди проживали тут ще за періоду міді. Тут є чимало різноманітних пам’яток. Наприклад, каплиця початку позаминулого століття, музей композитора Ігоря Стравінського, який проживав тут певний час, митниця 1908 року, костел, Петропавлівська церква. Крім того, біля приміщення лісництва ростуть ясени, які були посаджені у 1861 році на честь скасування кріпосного права. До 90-х років минулого століття до містечка можна було потрапити тільки за спеціальними перепустками.

Борислав

Є одним з найдавніших міст в Україні. Лежить на річці Тисмениця. Унікальність його полягає в тому, що воно розташоване на нафтогазовому родовищі. Тут є багато мінеральних вод. Місто комфортно розміщене у передгір’ї Карпат. Тут проживає 33 тисячі жителів. Клімат схожий до кавказьких курортів. У місті дуже багато зелених насаджень. Це одне з найзеленіших міст України. Але через те, що тут промислово видобувається нафта, воно є дуже забрудненим. Нафта є в повітрі, у воді, підземних водах.

Борислав є головним героєм повісті Івана Франка «Борислав сміється», а також місцем походження легендарної «Нафтусі». Крім того, у місті є багато пам’яток архітектури і невимовно красива природа. Тут можна побачити музей-скансен, де представлені карпатські хати, аптеку-музей, краєзнавчий та музей нафтової і газової промисловості, будинок кішок, багато арт-інсталяцій та різноманітних об’єктів.

Місто – центр нафтової промисловості кінця позаминулого століття. Воно зберегло в собі автентику та неповторність прикарпатського краю. Це місто унікальне ще й тим, що тут проживають люди у своїх історичних ареалах, зберігають традиції предків.

Стрий

За 67 кілометрів від Львова розташоване мальовниче місто Стрий. Воно лежить на березі однойменної річки. Розкинулося в межах Стрийсько-Сянської верховини. Недалеко від міста  є відомі курорти Моршин, Славське, Трускавець.

Вперше про Стрий згадується у 1385 році. Місто було у складі польсько-литовського королівства, Австрійської імперії, Польщі, Радянського Союзу. Під час Першої світової війни тут вперше з’явилися Українські січові стрільці.

Саме у Стрию 14 березня 1990 року було піднято український прапор (вперше в Україні). У Стрию є безліч музеїв, ботанічних садів, церков, костелів, синагога, багато пам’ятників. Тут є 105 архітектурних пам’яток.

У Стрию навчався Степан Бандера, народився глава УГКЦ Святослав Шевчук та багато інших цікавих особистостей. Місто досить велике, тут проживає більше 60-ти тисяч людей. Його оточує мальовнича природа, відчувається дух Прикарпаття, неймовірно гарно та затишно.

Корець

Це містечко знаходиться на Рівненщині, до обласного центру – 63 кілометри. Зручно вмостилося на березі річки Корчик. Входить до списку історичних міст України. Тут проживає приблизно 7500 людей.

Вперше про місто згадують у 1150 році у літописі. Але люди тут проживали значно раніше. У 1386 році у Корці з’явився замок. Місто входило в різні періоди у склад Великого князівства Литовського, Російської імперії, Польщі.

У Корці завжди проживало багато євреїв. До Другої світової війни тут було 6000 євреїв. У 1942 році практично всі євреї були вбиті. У Корці дуже багато історичних пам’яток. А ще місто називають своєрідною Меккою, бо тут є 10 різноманітних старовинних церков. Найбільше серед пам’яток тут виділяються: Свято-Троїцький жіночий монастир, замок князів Корецьких-Острозьких, палац князів Корецьких, єврейське кладовище, поштова станція, будинок Горчицьких.

Подорожуйте з радістю, відвідуючи не лише відомі місця, але й невеликі містечка!

Джерело