Хорватська кухня: навідоміші страви хорватської кухні

Хорватська кухня поєднує у собі різні традиції. Вони відрізняються залежно від регіону, зокрема у центральних районах переважають м’ясні страви, на Адріатичному узбережжі, островах морепродукти. У даній статті розкажемо про смачні, ситні національні хорватські страви різних регіонів.

Хорватська  кухня: найвідоміші страви

Чорба

Національна страва хорватської кухні. Суп приготовлений на наваристому м’ясному бульйоні, з картоплею, морквою. Готують страву на яловичому бульйоні, додають оливкову олію та червоне вино. Подають до столу із різноманітною зеленню.

Манештра

Хорватська страва Манештра.

Один із популярних супів національної хорватської кухні. Варять суп із гороху, квасолі, кукурудзи та свинячих реберець, готують страву у горщиках у печі до тієї пори, поки не википить половина рідини. Манештра виходить густим та дуже ситним супом.

Сарма

Хорватська кухня. Сарма.

Національна страва Хорватії. Нагадує українські голубці. Для приготування використовують квашену капусту, рис, м’ясний фарш, особливого смаку страві надає додавання у страву овочів та копченого м’яса пршут.

Паштіцада

Хорватська страва. Пащтіціда.

Популярна страва у Хорватії. Для її приготування використовують цілий шматок яловичини, яку тушкують у бульйоні з додаванням червоного вина. До столу подають страву із галушками, поливають соусом та посипають щедро зеленню.

Чобанац

Чобанац.

Страва, яка являє собою м’ясне асорті з яловичини, свинини, баранини. М’ясо протягом декількох годин тушкують у червоному вині, до цього додають картоплю, моркву та цибулю, в результаті виходить неймовірно смачне, ситне рагу, яке є однією з національних страв Хорватії.

Црні ріжот

Цріні ріжот.

Національний гарнір хорватської кухні. Страву готують у печі, використовуючи рис до якого додають чорнило каракатиці, спеції, виходить дуже смачний та розсипчастий рис незвичайного чорного кольору. До столу страву подають з рибою або морепродуктами.

Іспод пеке

Іспод пеке. Хорватська страва

Популярна страва у національній кухні Хорватії. Являє собою м’ясо ягняти, яке смажать на сковороді, на кришку якої насипають вугілля. До м’яса також додають картоплю, моркву, багато різноманітних спецій та вино, що надає вишуканого смаку страві. Для приготування Іспод пеке також часто використовують восьминогів, таку страву подають з келихом домашнього вина.

Чевапі

Чевапі.

Традиційна хорватська закуска. Маленькі ковбаски, які готують з баранини, курятини, яловичини, смажать на грилі. До столу подають страву з коржем, який називають піта, також із смаженими на грилі овочами та соусом. У ресторанах Хорватії національну страву подають з картоплею фрі, свіжими овочами.

Бурек

Бурек. Хорватська страва.

Страва являє собою пиріг з витяжного тіста, для начинки використовують м’ясо, сир чи овочі. Смажать на сковороді до золотистої скоринки. Перед подачею пиріг ріжуть на порційні шматочки.

Загорські штруклі

Хорватська кухня. Загорські штруклі.

Національний хорватський десерт, спробувати який можна лише в цій країні. Готують смаколик із сирного тіста який варять на сметані перед подачею. До столу подають гарячим, поливають ягідним сиропом.

Міджмурська гібаніца

Міджмурська гібаніца.

Десерт, який готують з листкового тіста, додаючи начинку з маку, горіхів, сиру та яблук. Все запікають у печі, до столу подають порційними шматочками, посипаючи цукровою пудрою.

Національні хорватські страви різноманітні та відображають унікальну історію та культуру країни. Країна створена для гастрономічного туризму, тому тури у Хорватію часто стають гастротурами у поєднанні відпочинком на пляжі.

Більше цікавої та корисної інформації щодо кулінарії читайте у розділі “Кулінарія” на нашому сайті.

Джерело