Окуляри чи контактні лінзи: що вибрати для зору?

Якщо у вас поганий зір, то перед вами, напевно, виникав вибір: окуляри чи контактні лінзи? У кожного з цих засобів корекції є свої переваги та недоліки, які потрібно неодмінно знати перед тим, як робити вибір. Комусь більше схожі контактні лінзи, комусь зручніше в окулярах — все дуже індивідуально. У цьому матеріалі говоримо про особливості окулярів і контактних лінз, а саме про їх плюси та мінуси.

Контактні лінзи: переваги та недоліки

Сьогодні купити лінзи для зору можна в магазині оптики онлайн або офлайн. Їх асортимент великий і різноманітний, що дозволяє людям з різними потребами підібрати оптимальний варіант. Далі перерахуємо основні переваги лінз, як засобу корекції зору.

контактні лінзи

  • Якість зору. У контактних лінзах зір стовідсотковий і абсолютно природний: немає жодних спотворень картинки навколишнього та обмежень кругозору, тобто в лінзах ви бачите як людина з ідеальним зором.
  • Свобода рухів. Лінзи не обмежують фізичну активність, у них можна бігати та тренуватися. Варто лише утриматися від водних видів спорту, походів у басейн, щоб уникнути попадання води на поверхню лінз.
  • Можливість носіння за будь-яких погодних умов. У контактних лінзах зручно за будь-якої погоди, будь то мороз, дощ, туман, вітер. В окулярах при такій погоді може бути менш зручно, адже їх лінзи пітніють і їх потрібно постійно протирати.
  • Є люди, які комплексують через носіння окулярів, найчастіше це діти та підлітки. У такому разі контактна корекція — чудова альтернатива, яка зовсім не помітна у зовнішності.
  • Великий вибір. Сучасні виробники пропонують варіанти з різними оптичними характеристиками для користувачів із різними потребами. Є лінзи одноденні та місячні, торичні, асферичні та мультифокальні, для денного та пролонгованого носіння. Це ще далеко не повний перелік видів доступних лінз. Ціновий діапазон також досить великий – є варіанти на будь-який гаманець.

Тепер щодо недоліків. Їх небагато, але про них обов’язково слід знати тим, хто розглядає контактні лінзи для корекції зору.

  1. Період адаптації. Вам знадобиться близько 10-14 днів, щоб звикнути до контактних лінз, і доки триватиме це звикання, ви можете відчувати дискомфортні відчуття в очах. Це нормально, і до цього потрібно приготуватися потенційним користувачам.
  2. Одягати та знімати лінзи складніше, ніж окуляри. Але складнощі виникають тільки спочатку носіння лінз, поки користувач напрацьовує відповідний навик.

Окуляри: переваги та недоліки

Почнемо знову з хорошого та коротко перерахуємо плюси носіння окулярів.

окуляри для зору

  • Простота. До окулярів не потрібно довго звикати, вчитися правильно надягати і знімати.
  • Окуляри не вимагають додаткового догляду з дотриманням відповідних правил.
  • Лінзи окулярів безпосередньо не контактують із поверхнею ока, а це виключає ризик алергічної реакції.
  • Носіння очок у середньому коштує дешевше, ніж носіння контактної корекції.

Недоліки:

  • Кругозір в окулярах дещо обмежений (обмежено зір на периферії);
  • В окулярах обмежена фізична активність, не можна займатися спортом та тренуватися;
  • Лінзи окулярів пітніють при перепадах температур, це, наприклад, коли ви в морозну погоду заходите з вулиці до приміщення.

З остаточним вибором вам допоможе лікар-офтальмолог. Він порадить вам найкращий варіант з урахуванням ваших індивідуальних особливостей зору та способу життя.