Абрикоси: користь для організму. Ціна на абрикоси у 2023 році

У середині липня починають достигати абрикоси. Це традиційно південний фрукт, який, за правильного догляду, добре себе почуває і у помірних широтах. Абрикос не можна не любити: він солодкий, смачний, соковитий, нереально корисний. У ньому зберігається смак літа і тепла, його можна сушити, заморожувати, робити варення, джеми.

Абрикос відомий уже 6000 років. На теренах Європи його знають «лише» 3000 років. Вони насправді є містичними фруктами. Адже, кажуть, що монголи завойовували лише ті землі, де добре родили ці чудові плоди. Адже такі території вважалися справді благословенними. Перед важливими битвами полководець Олександр Македонський брав із собою цілу жменю сушених абрикосів. Вони були для нього талісманом.

У чому користь абрикоса?

Абрикос має у своєму складі велику кількість необхідних організму речовин. У ньому є глюкоза, фруктоза, сахароза, яблучна, лимонна, винна, саліцилова кислоти, велика кількість вітамінів, каротин, пектин, залізо, калій, йод, марганець, магній, кобальт, алюміній.

Якщо регулярно вживати абрикоси, то організм не відчуватиме дефіциту в залізі, магнії та вітаміні А. Крім того, даний фрукт надзвичайно позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, допомагає нормалізувати тиск, очистити судини, покращує роботу серцевого м’яза.

Свіжі абрикоси допомагають людям почуватися активними та більш здоровими. А ще вживання даних фруктів сприяє зняттю емоційної втоми та бореться з безсонням. Абрикосовий сік зменшує метеоризм, пригнічує розвиток бактерій, допомагає загоювати рани.

Дуже корисним абрикос є для жінок, адже сприяє кращому росту волосся, покращує стан шкіри, нормалізує психічний та емоційний стан. А також абрикос і його кісточки використовують у  косметології. З них роблять маски, креми та інші засоби для того, щоб підтримувати шкіру у гарному стані.

Але не всі можуть їсти абрикоси. Їх краще не вживати тим людям, які мають цукровий діабет і гепатит, проблеми зі щитоподібною залозою, сечокам’яну хворобу, недуги шлунково-кишкового тракту, ниркову недостатність, низький тиск.

Лікарі рекомендують на день з’їдати не більше, ніж 6 «абрикосинок». Адже надмірне споживання абрикоса може призвести до проблем із кишечником, алергії.

Як обрати абрикоси?

На ринку багато видів різноманітних абрикосів. Пропонують ці фрукти у супермаркетах та маленьких магазинах. Ціна коливається від 63 до 108 гривень за кілограм. Вона залежатиме від сорту, країни походження, місця продажу. Традиційно, найдорожче у супермаркетах. А найдешевше – купити у  селян на ринку. Там можна знайти смачні абрикосики і за 50 гривень.

Як же правильно обрати абрикоси? Вони можуть мати різні відтінки жовтого. Найсмачніші і найкорисніші ті абрикоси, які мають яскраво-оранжевий відтінок. У них величезна кількість бета-каротину. Він допоможе захистити організм від старіння. На плодах можуть бути червоні вкраплення, рожеві відтінки. Хороший абрикос – оранжевий, «рожевощокий» та дуже ароматний.

Найсолодшими вважають оранжеві абрикоси без вкраплень. Вони підходять для споживання у сирому вигляді. Ті плоди, які мають червоні або рожеві боки, є менш соковитими і з них добре варити варення чи компот.

Якщо у м’якоті є білі прожилки, грубі волокна, то це означає, що абрикос має нітрати у складі. Під час штучного прискорення росту відбуваються процеси, які й викликають появу прожилок та затвердінь. Якщо абрикос виростили без додавання «хімії», то його м’якоть буде ніжна та смачна.

Якщо ви бачите абрикос ідеального розміру, то, скоріше всього, він вирощений за допомогою різноманітних добрив. Природний абрикос має не зовсім рівну форму, він неідеальний. Шкірка у абрикоса повинна бути пружною і цілою. М’ятий і переспілий плід не буде таким смачним і корисним, як якісний абрикос. Якщо на ньому є чорні цяточки і їх більше, ніж 8, то це означає, що плід вразили грибки, хвороби. Якщо абрикос має дірочки, порізи, то їсти його не можна, бо починають виділятися шкідливі речовини. Не варто купувати і  недозрілі абрикоси, вони не достигнуть самостійно.

А якщо ж у абрикоса тріснула шкірка, а м’якоть нестигла, то це означатиме, що при вирощуванні використовувались нітрати.

Абрикос має мікроволоски, на них збираються бактерії, бруд, нітрати. Тому варто спочатку сполоснути плід, а тоді замочити у теплій воді на 5 хвилин. Це допоможе позбавитися бруду і шкідливих речовин.

Купуйте абрикоси, смакуйте ними, адже це смачно, корисно і доступно!