Криптовалюта та криптобіржа. Топ 5 найпопулярніших криптовалют сьогодні

Криптовалюта – це електронна віртуальна валюта, її можна купити і продати на спеціальних криптобіржах.

Уже в травні поточного року майнери змогли заробити 919 мільйонів доларів. Це дуже велика сума, яка показала, що перейдена певна межа заробітків. Уже з листопада 2022 року більшість майнерів відмітили зростання своїх заробітків. У листопаді заробіток становив 474 мільйони доларів, а вже у квітні – 800 мільйонів.

До речі, у червні 2022 року майнерами було зароблено 673 мільйони доларів. На даний момент ринкова капіталізація криптовалюти уже вартує трохи більше 525 мільярдів доларів.

Отже, реально отримувати дійсно великий дохід з майнінгу (звісно, не в кустарних «домашніх» умовах). Які ж найпопулярніші криптовалюти у поточному році?

ТОП 1 – Bitcoin (BTC)

У 2008 році з’явився біткоїн. Автором  і розробником являється Сатоші Накамото. Проект був реалізований у 2009 році. Скорочено – BTC.

На даний момент саме він є найбільш популярною і найбільш дорогою цифровою монетою. Вважається, що його практично не можна зламати. Більшість спеціалістів, які готові інвестувати в криптовалюту, вкладають саме в нього. Один біткоїн вартує 27 тисяч доларів. Біткоїн являється найнадійнішою криптовалютою.

В світі є вже перші біткоїн-мільйонери – це брати Вінклвосси. У 2017 році їхні сукупні біткоїни коштували 1 мільярд доларів. В Україні такими першими мільярдерами стали Вячеслав Мішалов, Дмитро Палпатін, Дмитро Голубов.

Україна входить в п’ятірку країн, які дуже вразливі до падіння біткоїна. Експерти вважають, що на даний момент ніяка криптовалюта не змістить біткоїн з першого місця.

ТОП 2 – Ethereum (ETH)

На другому місці за популярністю стоїть саме ця валюта. Він був запущений 30 липня 2015 року. Особливою популярністю користується в США. Його використовують для того, щоб оплатити певні товари і послуги. Крім того, дана криптовалюта має свою мережу ERC-20. Але там беруть великі проценти при переказах монет.

Приблизний розмір капіталізації ETH становить 149 мільярдів доларів.

ТОП 3 – Litecoin (LTC)

Дана криптовалюта займає третє місце за популярністю. Вона була запущена 12 жовтня 2011 року. Автором являється Чарльз Лі. Її вартість постійно зростає. При переказах відсотки теж невеликі.

Дану криптовалюту використовують для обміну на біткоїн або на звичайні гроші в обмінниках, а також для оплати товарів і послуг у тих продавців, що готові її приймати. Зручність Літкоїна в тому, що це однорангова віртуальна валюта, якою можна здійснювати платежі практично з нульовою комісією.

Літкоїн теж можна майнити. На відміну від біткоїна, робити це може кожен, хто має комп’ютер з Інтернетом. Зберігається в криптогаманці. Найбільш надійними вважаються холодні гаманці.

ТОП 4 – Ripple (XRP)

Це криптоплатформа для платіжних систем. Орієнтується на операції з обміном валют без платежів-повернень.

Займає четверте місце за популярністю. Був запущений у 2012 році американськими програмістами та криптографами Артуром Брітто та Девідом Шварцом. Автором базової концепції являється канадський програміст Райан Фуггер.

Його вартість зростає через перетікання капіталів інвесторів у криптовалюти. Команда, яка створила продукт дуже активно працює для того, щоб даний токен був укріплений. Капіталізація – 18 мільярдів доларів. Експерти вважають, що вартість даної криптовалюти лише зростатиме.

ТОП 5 – Solana (SOL)

Даний блокчейн-проєкт має високу пропускну спроможність, тому він використовується для децентралізованих додатків. Розробники кажуть, що він може пропускати до 50000 трансакцій в секунду.

Був створений у березні 2020 році американцем українського походження Анатолієм Яковенком. Це так звана «молодіжна» монета. На даний момент ціна в гривнях – 715 гривень за 1 SOL. Зараз у обігу знаходиться 399, 26 мільйонів SOL.

10 листопада 2022 року курс солана впав через геополітичні події. Купити солани можна на централізованій біржі Coinbase. Вважається,  що Solana стане «зеленою» у 2026 році. Віртуальна ціна тоді становитиме 68 доларів.

У світі багато криптовалют. Чимало з них є дуже перспективними. Потрібно добре вивчити ринок і обрати ту, в яку буде найвигідніше інвестувати.