В Україні хочуть створити альтернативу Telegram

Розробники ГО “Аналітичний центр Інформаційних ресурсів” працюють над створенням сервісу, який мінімізує ризики користування Telegram. Також вони пропонують створити українську альтернативу Telegram та іншим соцмережам і месенджерам під назвою “Дія.Канали”.

Про це повідомляє видання “Детектор медіа“.

“У групи наших дослідників є ідея створити проєкт, що базувався б на одному з найпопулярніших застосунків у країні та зарекомендував себе справді якісним сервісом, — це “Дія”, який створений на коді, написаному українськими розробниками”, — розповів представник громадської організації Олександр Олешко.

За його словами, щоб не перевантажувати наявні можливості “Дії”, розробники пропонують створити окремий сервіс “Дія. Канали” з авторизацією через материнський. Так уже працює сервіс електронного кабінету водія, а невдовзі запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного.

“Користувачам це дасть змогу отримувати своєчасну швидку інформацію від офіційних представників влади, наприклад Офісу президента, Генерального штабу ЗСУ, якісних українських медіа та громадських організацій. Водночас і представники влади, медіа та громадського сектору отримують надійний канал комунікацій”, – сказав Олешко.

Зазначається, що для захисту від порушень свободи слова та прав людини загалом необхідно забезпечувати в сервісі постійну якісну модерацію.

До слова, заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко заявила, що електронний кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня.

Нагадаємо, що у січні повідомлялось, що електронний кабінет військовозобов’язаного планують запустити на початку другого кварталу 2024 року.

Раніше, Верховна Рада України 16 січня в цілому (в другому читанні) підтримала законопроєкт № 10062, який стосується цифровізації Збройних сил України. Зокрема, за цим законопроєктом буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ і можна буде онлайн отримати статус учасника бойових дій.