4 корисні білки, які допоможуть знизити рівень холестерину після 40 років
Джерело: unian.ua
Такі білки зможуть не лише контролювати здоров’я серця, а й забезпечити організм поживними речовинами.
З віком підтримувати здоров’я серця стає все важливіше, особливо для людей, які старше 40 років. Велику роль у цьому плані відіграє вибір раціону, де споживання білка є ключовим фактором, пише She Finds.
Відомо, що червоне м’ясо є популярним джерелом білка, проте воно може підвищувати рівень холестерину та ризик серцевих захворювань. Тому якщо ви хочете зміцнити здоров’я серця, важливо знайти здоровіші альтернативи білку.
Зареєстровані дієтологи Ліза Ендрюс та Крутіка Нанаваті назвали я. Вони не лише допомагають контролювати рівень холестерину, але й забезпечують всіма необхідними поживними речовинами.
За словами дієтологів, варіантами можуть бути рослинні білки, м’ясо птиці, молюски та жирна риба.
Рослинні білки
Є багато смачних та корисних джерел білка, які взагалі не мають м’яса, тому не варто недооцінювати їх. Нанаваті нагадала, що такі продукти, як квасоля, сочевиця та тофу є поживною альтернативою червоному м’ясу. Вона додає, що рослинні білки багаті на корисні для серця поживні речовини та клітковину, яка допомагає знизити рівень холестерину та зменшує запалення.
Також клітковина довше зберігає відчуття ситості, допомагаючи контролювати вагу. Якщо включити ці вегетаріанські страви у свій раціон, то це забезпечить ситне джерело білка та буде сприяти досягненню цілей зі зниження ваги.
Креветки та молюски
Для тих, хто полюбляє морепродукти, можна посмакувати креветками та молюсками.
“Креветки та інші морепродукти корисні для вашого серця, оскільки вони містять селен – антиоксидант, який захищає клітини вашого організму від пошкодження вільними радикалами”, – запевняє Ендрюс.
Крім того, морепродукти є джерелом омега-3 жирних кислот, що підтримують здоров’я серця, зменшуючи запалення та покращуючи роботу кровоносних судин. Також креветки та молюски підходять ідеально для людей, які стежать за своєю вагою та шукають смачні білкові продукти, що допомагають у зниженні рівня холестерину.
Птиця
Курятина без шкірки або індичка є класичним вибором для того, аби отримати нежирний білок. Ендрюс підкреслила, що м’ясо птиці є дуже важливим, адже “курка та індичка без шкіри краще підходять для схуднення, оскільки вони нежирні та менш калорійні, ніж червоне м’ясо”.
Нанаваті також погоджується з такою думкою та наголошує, що “куряча грудка може похвалитися низьким вмістом жиру і високим вмістом білка”, а індича грудка “як і куряча, нежирна і багата на білок”.
Жирна риба
Жирна риба, до прикладу, лосось, палтус та скумбрія, є гарними замінниками червоного м’яса. Ендрюс зазначає, що ці смачні джерела білка “містять омега-3 жирні кислоти, які допомагають зменшити запалення і захистити серце”.
Також ці корисні жири не лише підтримують здоров’я серця, а й допомагають у схудненні.
Водночас Нанаваті пропонує насолоджуватися смаженим, запеченим або припущеним лососем, аби отримати смачну і корисну для серця страву, яка допоможе знизити рівень холестерину та підтримає загальне здоров’я серця.
Також дієтологи назвали корисну закуску, яка допоможе під час схуднення. Цей продукт є одним із найвідоміших інгредієнтів середземноморської дієти, яку часто асоціюють зі схудненням, він має й інші поживні властивості, які роблять його ідеальною закускою для схуднення.